Патриарх Кирил: За защитата на Русия е необходима и духовна, и военна сила

Московският и на цяла Русия патриарх Кирил заяви, че е необходима не само от духовна, но и материална и военна сила за защитата на независимостта на Русия в съвременния свят, а също така напомни и за недопустимостта на опитите да се „открадне победата“ над световното зло фашизма от народа, отдал за нея 27 милиона живота.

В сряда патриархът проведе богослужение в Георгиевския храм в историческата местност Поклонная гора за празника на Свети великомъченик Георги Победоносец (6 май), който църквата чества като ден на действителния край на Великата Отечествена война. По-рано в храма беше донесена съхраняваната на Атон християнска светиня – ковчегът с десницата на Георги Понбедоносец.

„Нека се молим на светия великомъченик Георги да не оставя страната ни и народът ни никога да не се отклонява от вярата на бащите си, но и да се опира на нея, да израства духовно и да е непобедим. В днешния свят Русия е нужно да бъде и материално силна, и във военен смисъл силна, за да защити свободата и независимостта си“, каза патриархът.

Според патриарх Кирил празникът 6 май 1945 „несъмнено по Божия преценка е съвпаднал с Великден и е възприет от руския народ като Ден на Победата. „След този ден повече не са се разнасяли изстрели , а на 9 май е подписана капитулацията на Германия“, добави патриархът.

Той нарече победата във Великата Отечествена война „божествено чудо“. „Никога това чудо не би се случило, ако тези милиони човешки животи не бяха отдадени за победата, ако нашият народ не се напрегна да отдаде последни сили, за да победи врага“, каза той.

По случай 70-тата годишнина от Победата в Георгиевски храм на Поклонная гора в деня на памет на светия великомъченик Георги Победоносец бе доставен ковчегът с десницата на Св. Георги от атонския манастир Ксенофонт. Всички желаещи да се поклонят пред светинята могат да сторят това на Поклонная гора до 11 май, след което ковчегът с мощите на Георги Победоносец ще изложен за поклонение и в други руски градове до 25 юни. Пренасянето в Русия на атонските реликви – десницата и чудотворната икона на великомъченика Георги се осъществява по благословията на патриарх Кирил и по решение на Светия Кинот на Света Гора – Атон.