Патриарх Кирил: Задочни смъртни присъди заплашват духовниците в Украйна

Московският патриарх и на цяла Русия Кирил изрази безпокойството си във връзка с положението на свещениците и целия православен народ, намиращ се в зоната на военния конфликт в Украйна.

„Аз съм осведомен за постъпващите заплахи, а в някои случаи – и за задочните смъртни присъди, най-малко на десетима духовници от Украинската православна църква към Московски патриархат“, каза той по време на архиерейско съвещание на Руската православна църква в Москва.

Патриархът отбеляза, че „в тези региони, където са най-активни националистическите групировки, има случаи на вандализъм, палеж на храмове, разпространение на листовки и плакати, разпалващи междурелигиозни и вътрешно-етнически конфликти. „

Предстоятелят на РПЦ съобщи, че само на територията на Донецка и Горловска епархии от обстрелите са пострадали повече от 60 храма, като повече от десет от тях са напълно разрушени. Има случаи, когато снаряди са попадали в храмовете по време на богослужение, убивайки и ранявайки мирни граждани.

В резултат на военните действия са били убити духовниците протойерей Павел Жученко, Владимир Креслянский, йерей Георгий Никишов. „Много духовници нееднократно са били подлагани на незаконен арест от страна на националистическите групировки, на побой и разпити с използване на насилие“, каза още патриарх Кирил.

Архиерейският събор е един от висшите органи на църковната власт и управление. Свиква се най-малко веднъж на всеки четири години. Последното заседание на събора се проведе през 2013 г.