Патриарх Кирил: „антигейските“ закони не са дискриминация

Патриархът на Москва и цяла Русия Кирил заяви, че узаконяването на хомосексуални бракове носи сериозна заплаха за човешката цивилизация. „На пръв поглед, разбира се,  трябва да се създават закони, които да не дискриминират никого и в нищо. Но изведнъж разбираме, че става дума не за гражданска, политическа, икономическа или културна дискриминация, а за интимния живот на човека, което никога не се е подлагало на такъв въпрос и не се е смятало за дискриминация“, заяви Патриархът след като извърши литургия в Успенския събор на Кремъл в паметния ден на новомъченици и изповедници на Руската църква. Той поясни, че „антигейските“ закони не са дискриминация, а спасение на душата на човека, на човечеството, цитира руския Патриарх „Интерфакс“.

По думите му, привържениците на легализирането на гей браковете предлагат „офертата за греховен живот да бъде оправдавана със закон“. „В цялата история на човешкия род, никога е използван законът, с цел оправдаване на грях. Дори езичниците не са го правили, макар техните понятия за грях да са били доста размити“, заяви Патриарх Кирил.

Той подчерта, че „Господ е дал на хората такива закони, нарушаването на които води до гибел на човешката цивилизация. И ако ние искаме да живеем като народ, общество, общочовешка цивилизация, ние не можем да се противопоставяме на божествените закони за човешкото съществуване“, добави той.

Миналия юни, Патриарх Кирил се обърна към всички вярващи на тържествено богослужение в деня на Казанската Св. Богородица, като определи налаганите от малцинството закони „с много опасен апокалиптичен симптом“. Тогава Патриархът призова, да се прави всичко възможно, за да не се утвърждава със закон грях на цялата територия на Светата Рус. Защото това нещо би означавало, че народът тръгва по пътя на самоунищожението“.

Междувременно някои от църквите се отнасят спокойно към еднополовите бракове. Така например, през ноември на 2009 година Лютеранската църква в Швеция стана първа, която призна еднополовите бракове. Та дори провежда църковни сватбени церемонии с еднополови двойки, а в свидетелството за църковен брак вместо „име на съпруга“ и „име на съпругата“, се появи нов запис „законни съпрузи“. Но все пак, право на отказ за сватбена церемония се запази за онези свещеници, които са против еднополовите съюзи. В края на 2011 година, църковния Събор на Финландия прие решение за съставяне на молитва за сватбена церемония на еднополови двойки, но подчерта, че тя не трябва да съдържа елементи на църковния ритуал. Днес редица християнски църкви не смятат за греховни моногамните еднополови отношения и допускат църковни ритуали за благославяне на еднополовите двойки. Сред тях са Евангелските църкви в Германия, Дания, Франция и Исландия, а също Лютеранската църква в САЩ и Канада..