Крим влиза в състава на Руската федерация

Върховният съвет на Крим прие с пълно единодушие принципно решение за влизане на автономната република в състава на Руската федерация, съобщи първият вицепремиер Рустам Темиргалиев пред журналисти в Симферопол, предаде ИТАР-ТАСС.

Преди това Темиргалиев каза, че референдумът за бъдещия статут на Крим се изтегля от първоначалната дата и ще се проведе идната седмица на 16 март. Той уточни, че на референдума ще бъдат представени два въпроса – дали Крим да стане част от Руската федерация и дали да се върне конституцията от 1992 година, според която Крим е автономен регион в състава на Украйна.

Руският президент Владимир Путин беше веднага информиран за решението на Върховния съвет в Крим за присъединяването на автономната република към Руската федерация.

Напомняме, че проруски сили за самоотбрана, наброяващи над 11 000 души, контролират достъпа до Кримския полуостров в Украйна и са блокирали всички военни бази, които още не са се предали.

Новият премиер на Крим Сергей Аксьонов заяви на заседание на кабинета снощи, че неговото правителство е в постоянна връзка с руски официални представители, включително с членове на голяма руска делегация, която в момента е в Крим.

Според ООН напрежението, което се наблюдаваше през последните дни в Херсонска област и Крим, се е понижило. Това заяви заместник-генералният секретар на ООН Ян Елиасон, цитиран от ИТАР-ТАСС. Същевременно той констатира, че ситуацията в този район остава несигурна и призова всички страни да проявяват сдържаност.