Париж ще плати 1,2 млрд. долара на Русия за корабите „Мистрал“

Френското правителство прие окончателно решение да не доставя хеликоптероносачите тип „Мистрал“ на Русия, въпреки големите неустойки за неизпълнение на договора. Това заяви френският министър на отбраната Жан-Ив льо Дриан по време на пресконференция във Вашингтон, съобщава Sputnik.

Той подчерта, че неизпълнението на договора с Русия ще струва на Франция 1.2 милиарда долара, но друг начин, по думите му, нямало.

Министърът припомня, че прекратяването на договора е свързано с позицията на Русия по украинския конфликт. Тъй като ситуацията с Русия не се е променила, договорът не може да бъде изпълнен, посочва той.

Льо Дриан каза още, че Франция трудно ще намери друг купувач за „Мистрал“-ите, тъй като корабите са проектирани по руските стандарти. Той добави, че ще се радва, ако САЩ се съгласят да закупи тези кораби.

Припомняме, че договорът за доставка на два хеликоптероносача тип „Мистрал”бе сключен между френската компания DCNS и “Рособоронэкспортом” през 2011 година. Франция трябваше да предаде първия кораб „Владивосток“ през ноември миналата година, като бе анонсирана датата 14 ноември, но това не бе осъществено. Русия очаква от френската страна или доставката на корабите, или връщане на парите.