Париж и Москва договориха обезщетение за корабите „Мистрал“

След осеммесечни преговори Париж и Москва постигнаха споразумение за сумата, която Франция трябва да изплати на Русия като обезщетение за недоставените кораби „Мистрал“. Това съобщи високопоставен руски представител, предаде Франс прес.

„Преговорите приключиха вече изцяло, всичко е решено – и сроковете, и сумата“, заяви снощи съветникът на руския президент по военното сътрудничество и техника Владимир Кожин, цитиран от РИА Новости. „Надявам се възможно най-бързо да подпишем споразумението за анулиране на договора“, добави той.

Вместо два кораба „Мистрал“ до Русия „ще доплават“ почти 1,2 милиарда евро, пише „Комерсант“.

Русия представи сметка за понесените щети от развалянето на сделката, напомня вестникът. Тя включваше платения чист аванс – 892,9 милиона евро, средствата, похарчени за обучение на 400 моряци екипаж, за изграждане на инфраструктура за базиране на самолетоносачите във Владивосток и за създаване на опитни образци палубни хеликоптери – общо 1,163 милиарда евро. Според източници на изданието, тази сума ще бъде възстановена изцяло. „Към нея ще бъдат добавени рисковете и разходите за демонтиране и разтоварване от корабите на руското оборудване, инсталирано по време на строежа“, добавят те.