Паргов: Няма цвят приятелството с Русия. То не е нито ляво, нито дясно, нито центристко

По време на Дванадесетия национален събор на приятелите на Русия на язовир „Копринка“, край град Казанлък, председателят на градския съвет на БСП-София Калоян Паргов даде интервю за rusofili.bg.

– Според Вас, защо българският народ асоциира социалистическата партия с русофилството?

– Това е традиционна група, която през тези 45 години – между 1945 и 1989 г. е традиционно развивана. Тя е крепка. Съветският съюз беше водещ в източния блок, част от който беше и България. Още повече, че България и Русия са свързани културно, религиозно и исторически, тъй като Русия е допринесла два пъти за освобождението на България. Един път от турско робство и след което тя допринесе за победата над хитлерофашизма през 1945 г. Тази година всички празненства, свързани с Втората световна война, преминават под знака на 70-годишнината от Победата. На 9 септември тази година ще празнуваме 71 години от победата над фашизма в България през 1944 г. Така че тази признателност към руския народ, към Съветската армия, няма как да не е жива и да не се предава от поколение на поколение. Днешният събор, който всяка година събира хиляди приятели на Русия, е доказателство за това, че няма цвят приятелството с Русия. То не е нито ляво, нито дясно, нито центристко. Тук са представителите на различни политически сили, обединени от любовта си към руския народ.

– Как се отнася Вашата партия към надеждите на голяма част от населението за поддръжка на русофилските настроения?

– В началото на месец юли имах възможност да посетя Москва и да се срещна с представителите на градската Дума, представителството на Москва и с представители на различни партии. Бях особено приятно изненадан, че въпреки влошаването на отношенията, вследствие на тази дясна, прозападна политика, която направи всичко възможно да провали енергийни проекти, които още повече щяха да скрепят нашите отношения, руския народ и руските представители, имаха много добро отношение. Тъй като тези културни връзки, отношенията, които сме развивали с години, с векове наред, няма как да бъдат изтрити от една или друга политика на едно или друго правителство.

– В момента Вашата партия има ли нагласа и сили да отстоява контрапункт на настоящата политика на ЕС и НАТО за противопоставяне на Русия?

– От януари месец насам нашата партия си постави няколко цели, от които първата е ясно позициониране в ляво. Това позициониране в ляво минава и през преосмисляне на отношенията с Русия, налагане на руската тема в нашия политически живот и отстояване на позициите, свързани с „не – на войната, да – на мира“, с регулиране на украинския конфликт и то справедливо за всяка една от страните.