Папа Франциск: Русия може много да допринесе за световния мир

Русия може да допринесе много за световния мир, заяви папа Франциск в интервю за италианския вестник „Кориере дела сера“ и спомена някои сближавания в позициите на Ватикана и Москва по конфликтите в арабския свят, предаде Франс прес.

На въпрос защо иска да се срещне в петък в Хавана с руския православен патриарх Кирил, папата подчертава, че е важно за световния мир да се говори с руснаците и излага главния принцип на дипломацията си: „Трябва да се изграждат мостове. Стъпка по стъпка. Докато успеем да стиснем ръката на човека от другата страна“.

„Подобно на Китай, Русия може да даде много“, добавя той, използвайки израза си за „световна война късче по късче“. Всъщност тази война не е на части, а си е наистина война, заявява папата.

Колкото до срещата в Хавана, „просто казах, че искам да се срещна и отново да прегърна православните си братя. Това е. Две години се водиха тайно преговори, водени от компетентни епископи“, отбелязва Франциск.

„Мостовете са дълготрайни и допринасят за мира. Стените – не. Те трябва да се разрушават, а не да се издигат. И без това съдбата им е да паднат, рано или късно. Да си спомним Берлинската. Изглеждаше вечна, а падна за един ден“, заявява папата.

„Западът трябва да си направи самокритика за Либия“, добавя Франциск. „За Арабската пролет и Ирак можехме предварително да си представим какво ще стане. Имаше отчасти сближаване в анализите на Светия престол и Москва. Отчасти, понеже Русия все пак си има свои интереси“, посочва папата.

„Ако помислим за Либия преди и след военната намеса срещу режима на полковник Муамар Кадафи, преди тя беше една, а сега са петдесет!“, казва Франциск.