Паметник на „Кирилицата“ за 24 май в Монголия

Български паметник ще блесне за 24 май догодина в Улан Батор. По покана на Н.Пр. посланика на Монголия в България – проф. Лхамсурен Дугержав, в дипломатическата мисия в София се събраха инициаторите на българският паметник на „Кирилицата“.

„Догодина се чества 65-годишнина от създаването на дипломатическите отношения между България и Монголия. По този повод българските приятели на Монголия поеха една благородна инициатива да изградят паметник на „Кирилицата“ в столицата ни – Улан Батор. Благодарение на кирилицата, която използваме от 1947 г., цялото население на страната ни стана грамотно до 1980 г. и по този повод получихме признание от ЮНЕСКО“, каза посланикът на Монголия. Той благодари за прекрасната инициатива на проф. Николай Овчаров и на приятелите на новоучредения Българо-монголски клуб за приятелство. „Идеята за паметник на кирилицата в Улан Батор бе едно колективно виждане за създаване на културен обект“, допълни проф. Овчаров. Проектът е дело на скулптора Спас Киричев с любезната подкрепа на Ордена на Рицарите Тамплиери. „Всички тук присъстващи инициатори от българска страна са членове на Ордена на Рицарите Тамплиера, а едно от основните цели на Ордена е познанието“, поясни Хермина Георгиева.

Монументът ще бъде поставен пред ново училище до централната магистрала в Улан Батор, водеща от летището до града. Първата копка ще е на 20 април, а на 24 май ще бъде официалното откриване, на което е поканен и президентът Росен Плевнелиев. „С тази първа копка ще се постави и първата стъпка в бъдещото ни културно сътрудничество с Монголия“, допълни проф. Николай Овчаров./Стандарт

 Автор: Оля Ал-Ахмед