Паметник на бащата на руската ядрена програма Игор Курчатов беше открит във Виена

По време на церемонията Кириенко припомни думите на учения „Атомът трябва да бъде работник, а не войник”

Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия Юкия Амано участва в откриването на паметник на бащата на руската ядрена програма Игор Курчатов във Виена. Скулптурата зае почетно място в голямата зала на Постоянното представителство на Русия в структурите на ООН, базирани в австрийската столица.

Церемонията се състоя по време на юбилейната 60-а годишна конференция на Международната агенция за атомна енергия. В нея участваха дипломати, бизнесмени, научни работници, служители на атомни електроцентрали в Русия и страни-членки на ЕС.

На Игор Курчатов принадлежат думите: „Атомът трябва да бъде работник, а не войник”, припомни президентът на руската държавна корпорация „Росатом” Сергей Кириенко. Русия се гордее с историческия факт, че е родината на първата в света атомна електроцентрала. Тя започва работа през 1954 година в Обнинск.

Паметник на бащата на руската ядрена програма Игор Курчатов беше открит във Виена

За Русия е много важно сътрудничеството с МААЕ, подчерта Кириенко. „Все по-голям брой страни смятат, че за тях е важно да имат достъп до мирното използване на ядрената енергетика”, отбеляза той. Кириенко заяви подкрепа към съществуващия подход  на МААЕ, който подкрепя многопосочното използване на ядрената енергия – в атомната енергетика, медицината , селското стопанснство и науката. „Това е много правилно. То напълно съответства на стратегията на Русия и на „Росатом”, затова имаме пълно взаимно разбирателство”, каза президентът на „Росатом”.

Юкия Амано подчерта приносът на Русия в глобалното развитие на технологиите и в дейността на световната организация. „Резултатите от работата на руснаците се използват от всички членове на МААЕ”, изтъкна генералният секретар.

Източник: inews.bg

error: Съдържанието ни е авторско!