Паметникът на ген. Скобелев възстановен в Москва

Посланикът на България в Русия г-н Бойко Коцев, аташето по отбраната генерал Детелин Мажгуров,  както и посланиците на Румъния, Сърбия и други дипломати от балканските страни бяха гости на официалната церемония по възстановяването на паметника на генерал Михаил Скобелев в Москва, съобщиха от посолството на България в Русия.

Монументът на ген. Скобелев, разрушен през 1918 г., беше издигнат отново пред Академията на Генералния щаб на Въоръжени сили на РФ на 9 декември, Ден на героите на отечеството. Възстановяването на паметника е плод на 23-годишните усилия на Международния Скобелевски комитет, на Руското военно-историческо общество, активно беше подкрепяно през годините и от България.

На церемонията руските официални представители подчертаха ролята на генерал Скобелев за развитието на руската армия, за победните й походи на Балканите по време на Руско-турската освободителна война 1877-1878 г. Именно освобождението на Плевен през 1977 г. носи истинската слава на генерала.

“Враговете са се бояли от него. Появата му на фронта е предизвиквала трепет и ужас, офицерите са му завиждали, а войниците са го боготворили”, заяви министърът на културата Владимир Медински, който е и председател на Руското военно-историческо общество.

Паметникът е проект на скулптора Александър Рукавишников и представлява бронзова конна статуя на “белия генерал” върху гранитен пиедестал с височина 4 м.

Гости на официалната церемония, организирана от Руското военно-историческо общество, бяха Сергей Иванов, ръководител на президентската администрация на РФ, министърът на културата Владимир Медински, председателят на Международния Скобелевски комитет космонавтът Алексей Леонов и др.