Още 8 руснаци и 3 руски компании влизат в списъка на санкциите на ЕС

Европейският съюз включи още 8 руски граждани и 3 компании в черния списък на санкциите, заради Украйна, предаде ИТАР-ТАСС.

В новата редакция на списъка влизат заместник-шефът на администрацията на руския президент, както и трима бизнесмени, които са от вътрешния кръг на руския президент. Сред санкционираните компании е голяма руска банка. Така в черния списък фигурират вече 95 физически и 23 юридически лица.

Междувременно лидерите на страните от Г-7 осъдиха дестабилизиращата роля на Русия в Украйна и заплашиха с нови санкции, ако Москва не промени политиката си, предаде Ройтерс. Лидерите на САЩ, Япония, Канада, Германия, Франция, Великобритания и Италия изразиха сериозно безпокойство от действията на Русия, които са подкопали „суверенитета, териториалната цялост и независимостта на Украйна“.

Русия описа новите западни санкции като късогледи и деструктивни. Руският посланик в Евросъюза Владимир Чижов заяви пред Би Би Си, че руската икономика е преживявала и преди подобни предизвикателства.

Украинските агенции съобщават тази сутрин, че армията продължава офанзивата си срещу опълченците в Донецк, въпреки съобщенията от вчера, че се готвят преговори за примирие.