Очаква ни ледников период – глобалното затопляне е политически маркетингов ход

Руски учени отхвърлят тезата за глобалното затопляне и я наричат „маркетингова хитрина”. Наистина климатът се затопля. Това явление започна от втората половина на 18 век – началото на промишлената революция – и затова се смята за последица от антропогенното влияние. Човечеството увеличава изхвърлянията на СО2, което на свой ред води до възникване на „парников ефект”

Руският учен Владимир Башкин категорично не е съгласен с това. Той твърди, че климатичните промени имат цикличен характер и изобщо не са свързани с човешката дейност. Заедно с колегата си Рауф Галиулин той доказва, че днешното затопляне е отглас от излизането на планетата от „малкия ледников период” и скоро (по геоложки мащаби, разбира се) ни предстои нов ледников период:

– Малкият ледников период се появява на 500 години. Предишният се падна на средата на миналото хилядолетие, когато в Англия замръзва Темза, холандците се пързаляъ на кънки, а в Русия чужденците се плашат, когато от студ се пукат дори дърветата. Периодите на замръзване и затопляне имат интервал 30-40 години. Сегашният топъл период завърва на границата на хилядолетията.

Днешното затопляне е отглас от излизането на планетата от „малкия ледников период” и скоро (по геоложки мащаби, разбира се) ни предстои нов ледников период

Началото на новия цикъл (захлаждането) е свързано с промените в слънчевата активност. Мощта на главното ни светило пада, което пък влияе върху климата.

Научните изследвания на климата от предишните геоложки епохи ни карат да се съмняваме в обосновката на протокола от Киото. Той ограничава изхвърлянето на парникови газове и допуска търговия с квоти за тези изхвърляния. Отделянето на въглероден двуокис е един нормален природен процес, а не резултат изключително на дейността на човека, казва Владимир Башкин.

В Световния океан се съдържа 60 пъти повече въглероден двуокис отколкото във въздуха. При увеличаване на температурата на планетата той започва активно да се отделя. По този начин, увеличаването на нивото на СО2 в атмосферата не предхожда затоплянето, а напротив – следва го.

Отделянето на въглероден двуокис е един нормален природен процес, а не резултат изключително на дейността на човека

Глобалното затопляне, за което толкова се говори, е не толкова някакъв научен проблем, а е по-скоро „маркетингов ход”. Ако се затопля – обяснява скритата му причина руският учен – значи нуждата от традиционните видове гориво (въглища, нефт, газ) намалява, и цената за тези ресурси би следвало да падне. А това вече не е наука, а е чиста политика, казва Башкин.

Но ни чака не глобално затопляне, а глобално захлаждане, казва руският учен. Не си струва обаче да се плашим – той ще се развива постепенно и ще стане чувствително едва към средата на 21 век..