Офицерът от СБУ, „провалил операцията в Дебалцево“, избяга в Русия

Киевските власти обвиняват 35-годишния капитан от СБУ за поражението на украинската армия в Дебалцевския котел. Материалите за капитан Шляпкин са предадени на СБУ и Генералната прокуратура на Украйна, съобщи руската телевизия Lifenews.

Офицерът, който е координирал работата на специалните връзки на длъжностните лица и военното ръководство и е имал достъп до ключовете за криптографска защита на информацията, е обвинен в държавна измяна, като се предполага, че е сътрудничил на ФСБ и е предавал информация на „държава-агресор“.

Депутатът от Блока на Петро Порошенки заяви по-рано, че още на 9 февруари, опълченците на ДНР и ЛНР са знаели за всички планове на Генералния щаб и щаба на така наречената „антитерористична операция“. Това според властите в Киев, е по вина именно на капитан Шляпкин. Самият офицер твърди, че е обвиняван в сътрудничество с руските спецслужби само заради това, че след 15-годишна служба в СБУ е отказал да воюва в Донбас срещу родните си съотечественици. След поредното офицерско събрание на Шляпин намекнали, че в най-добрия случай го чака уволнение.

„Така наречената АТО, която се провежда на изток – това е гражданска война. Това е убийство на собствените съграждани, които в рамките на закона искат да се самоопределят“, убеден е офицерът, съблюдаващ само преди година рада на Евромайдана.

Капитанът не възнамерява да се подчинява на новите киевски власти. По неговите думи, военните дават клетва не пред Коломойски, Порошенко или Турчинов, а пред целия украински народ, независимо от това къде живее – на изток или на запад. И дългът на всеки офицер е да защитава хората, а не да ги убива.

За да спаси себе си и семейството си, Шляпкин, заедно с жена си и двете си малки деца, бяга в Русия. Намирайки се вече на територията на друга държава, той разбира, че е обвинен в предателство в родината си. Именно върху Шляпкин киевските власти стоварват цялата вина за поражението на украинските военни в Дебалцево. За разглеждането на делото за държавната измяна на офицера дори е създаден специален комитет във Върховната рада на Украйна.

Бившият служител на СБУ в момента живее в Русия и едва ли ще може скоро да се върне в родния си Киев.

„Ние просто искаме да започнем живота си на чисто. За да могат нашите деца да израснат и да ценят миналото, да ценят това, което са, да ценят и уважават ближните си“, казва той.

В момента основната задача, стояща пред офицера е да оформи документите за пребиваването си в страната, да получи жилище и да започне работа. Семейството е убедено, че всичко това са дреболии, а най-важното е, че са живи и здрави и са заедно.

Шляпкин далеч не е единственият офицер от СБУ, обвинен в държавна измяна. На 20 април на личната си страница във Facebook главният военен прокурор Анатолий Матиос съобщи за полковник, обвинен в сътрудничество с опълченците от Донбас. Офицерът е заплашен с до 15 години лишаване от свобода.