От 1 януари „Фейсбук” ще предоставя данните на потребителите без разрешението им

Социалната мрежа „Фейсбук” от 1 януари 2015 г. въвежда в действие нова политика за използването на личните данни на потребителите, която позволява предаването им на трети лица без разрешението на притежателя им. Това се казва в съобщение на социалната мрежа, насочено към руските потребители, предаде ТАСС.

Съгласно съобщението, всеки потребител автоматично се смята за съгласен с новата политика, ако след 1 януари 2015 г. продължи да използва „Фейсбук”.

В новата редакция на политиката на социалната мрежа е указано кой ще има достъп до личните данни на потребителите. Това са службите за реклама, компаниите за анализи и други доставчици на услуги за „Фейсбук”.

Социалната мрежа ще дава достъп до личната информация на потребителите и на своите партньори – собствениците на интернет сайтове и приложения за мобилни устройства, както и на други компании, чиито стоки и услуги използват потребителите.

„Фейсбук” ще предава данните им и на държавните органи, ако сметне, че тяхното търсене е юридическо обосновано.

При това социалната мрежа няма да пита отделния потребител дали е съгласен личните му данни да бъдат предоставяни на трети лица. „Фейсбук” ще смята, че всички потребители са съгласни с това.

Социалната мрежа също така разкри списъка с лични данни, които събира. Този списък включва цялата активност на потребителите – публикуваните статуси, съобщенията с други потребители, данните за местонахождението и личните данни при регистрацията на потребителя и неговите приятели във „Фейсбук”.  Социалната мрежа събира и пази с възможност за предаване във всеки един момент на трети лица цялата спомената по-горе информация, както и данни за плащанията, банковата му сметка и информация за сметките, по които са правени преводи и адресите за доставка на стоките.

Използват се не само данните на потребителя, които той е въвел при регистрацията си във „Фейсбук”, но и информацията, която той споделя с останалите през вътрешния чат „Месинджър”. Свободни за достъп и за предаване на трети страни са и телефонните указатели в телефоните, ако те са синхронизирани с „Фейсбук”.

error: Съдържанието ни е авторско!