От Украйна призовават Тръмп да застане на тяхна страна в конфликта с Русия

Надeжда Савченко, депутат във Върховната Рада и член на украинската делегация в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, публикува днес писмено обръщение към президента на САЩ Доналд Тръмп, в което призовава за затягане на санкциите срещу Русия, подкрепа за Украйна и освобождаване на украинските заложници, предаде БГНЕС.

В официалното си изявление, публикувано в страницата й във „Фейсбук”, Савченко отправя молба САЩ да вземе участие в руско-украинския конфликт като „запази и дори затегне санкциите срещу Руската федерация”, пише РИА-Новости. В писмото си депутатката се обръща към Тръмп и с призив да осигури „международна дипломатическа, техническа и военна помощ” за Украйна, която включва и освобождаването на украинските заложници от руските затвори.

По време на кампанията си Тръмп предложи да бъде ограничена намесата на американците във вътрешните работи на други страни, визирайки именно конфликта в Украйна. Според позицията му тогава „проблемът засяга Европа много повече, отколкото американците”. Републиканецът беше подчертал и че ако САЩ се опитат със сила да върнат Крим на Украйна, това може да предизвика Трета световна война.