От Турция с празни ръце: Politico за провалилата се мисия на Меркел

На Анкара й се сториха недостатъчно трите милиарда евро, полагащи се за реализацията на съвместния с ЕС план за борба с бежанската вълна от Сирия, и сега антикризисната стратегия на Меркел е под заплаха, пише вестник Politico, цитиран от РИА Новости.

Турция, превърнала се в пристанище за голям брой сирийски бежанци, е в центъра на стратегията на Меркел за разрешаване на бежанската криза, отбелязва изданието. През ноември миналата година Евросъюзът съгласува с Анкара план за действие, в който влизаха и действия за подобряване на условията за бежанците в Турция, които биха ги подбудили да не продължават движението си в Европа. В реализирането на плана възникнаха пукнатини – изпълняването на споразумението бе затруднено от неуредени финансови спорове и неизпълняване на своята част от задълженията от страна на Турция.

„Меркел отчаяно се опитваше да намери бързо решение за кризата, отбивайки нападките на немските популисти“, пише Politico.

Състоялата се в понеделник среща между Ангела Меркел и Реджеп Ердоган е шестата поред от октомври насам, поради което немските медии започнаха да се шегуват с канцлера: с турските министри Меркел се среща по-често, отколкото със своите. Изданието подчертава, че количеството не е прераснало в качество – нито Ердоган, нито премиерът Ахмет Давутоглу са предложили нещо по същество.

Анкара, например, се е съгласила да сътрудничи с немските доброволчески организации за помощ на бежанците и е дала одобрението си за координирането на действията на своята полиция с колегите им от Германия за борба с нелегалните трафиканти на мигранти. Меркел и Давутоглу също се сетиха и за НАТО – планира се силите на алианса да се използват за патрулиране на морската граница между Турция и Гърция, но този проект е едва в стадий на обсъждане, уточнява изданието.

Колкото и важни да са били тези стъпки, то те не са това, което очакваше Берлин. Политическите опоненти на Меркел нарекоха това нейно посещение пълна загуба на време.

„Постоянните пътувания в Анкара не могат да заменят една правителствена програма за борба с кризата, каквато все така липсва“, коментира заместник-председателят на Европарламента Александер Ламбсдорф.

Що се отнася до парите, Турция вече предяви искания за много повече от предложената от ЕС помощ в размер на 3 млрд. евро.

„Първо ние трябва да похарчим тези пари и чак след това може да се върнем към този въпрос“, заяви Меркел в отговор на въпроса дали ЕС ще увеличава финансовата помощ за Турция, за да спира бежанците. Отговорът на Меркел показа, че ЕС на практика остава без друг отговор, резюмира Politico.