От Русия пристигна нова мощност за пети блок на АЕЦ „Козлодуй“

Руската компания АО „Русатом Сервис“, част от държавна корпорация „Росатом“ достави нов статор за турбогенератора на Пети енергоблок на АЕЦ „Козлодуй“.

На 28.10.2016 г. от завод „Електросила“ (ПАО „Силови машини“) бе изпратен новият статор на турбогенератора за повишаване на мощността на Пети енергоблок до 104%. Модернизираният статор може да обезпечи работата на турбогенератора тип ТВВ-1000-4УЗ на номинална мощност до 1100 МВт.

Превозът от площадката на завода производител до морското пристанище на Санкт Петербург бе извършен със специален железопътен транспортьор от съчленен тип, защото статорът е свръхгабаритен товар с тегло 359 тона. От Санкт Петербург комплектът модернизирано генераторно оборудване бе натоварен на плавателен съд и отправен по море до Ротердам, където ще бъде натоварен на речна баржа, за да продължи пътя по реките Рейн, Майн и Дунав.

Оборудването е изработено в изпълнение на договора между АЕЦ „Козлодуй“ и АО „Русатом Сервис“, сключен в края на септември 2015 г., и е продължение на комплекса от мероприятия за повишаване на мощността на Пети енергоблок на Първа атомна. Като цяло в рамките на изпълнение на договора от страна на „Русатом Сервис“ към АЕЦ „Козлодуй“ са изпратени 29 партиди с товар с общо тегло 685 тона.

„Русатом Сервис“ влиза в електроенергийното подразделение на руската държавна корпорация „Росатом“. Компанията предоставя на чуждестранните АЕЦ с реактори ВВЕР пълния спектър от услуги и доставки, необходими за осигуряване на експлоатацията и ремонта на централите. „Русатом Сервис“ присъства на пазара на 11 държави в света и обслужва 22 от 37 действащи енергоблока на централи с ВВЕР реактори извън Русия.

В България, Китай, Иран и Армения „Русатом Сервис“ заема лидерски позиции, като се явява основен изпълнител на дейностите по удължаване на сроковете на експлоатация, изпълнението на плановите ремонти и модернизация на оборудването на централите. На международните пазари „Русатом Сервис“ има поръчков портфейл на стойност около 500 млн. долара.
Източник:  Actualno.com

error: Съдържанието ни е авторско!