От какво се страхуват в Киев?

Властите в Киев публикуваха актуална карта с нахождението на бомбоубежищата на територията на украинската столица и призоваха жителите да я разучат внимателно…

Жителите на Киев бяха призовани да разучат внимателно картата, за да бъдат подготвени при случай на „извънредна ситуация“ да се евакуират до най-близкото до тях бомбоубежище.

Картата с бомбоубежищата е разпространена масово в интернет. В случай на бомбардировки киевчани са призовани да се укриват в бомбоубежищата, метрото, подземни паркинги и гаражи и тн. Картата и инструкциите бяха разпространени от Държавната служба за спешно реагиране.

„Службата за спешно реагиране призовава всеки гражданин да предприеме превантивни мерки, обезпечаващи собствената им сигурност, разучавайки местонахождението на най-близкото до тях бомбоубежище, до което да се евакуират в случай на нужда“, се казва в съобщението на службата.

Защо властите в Киев предупреждават гражданите, че може да се наложи да бягат в бомбоубежищата?

Най-възможните обяснения са три.

Това да е рутинна превантивна мярка за сигурност, което обаче е най-малко вероятното обяснение. Друг, по-възможен, сценарий, от който властта в Киев да се притеснява са нови стълкновения между враждуващите фракции, които се борят за разпределянето на властта и позиции в управлението на държавата. И третият, най-зловещ вариант е, страхът, че бунтовниците и въоръжените сили на Новорусия може да достигнат до Киев в недалечно бъдеще.

Подобни предупреждения за готовност към гражданите на Киев да бъдат готови за извънредни ситуации нямаше през изминалата година и преди това – и когато в Киев цареше пълен хаос и въоръжени тълпи се стреляха със силите опазващи реда, нито дори при обкръжението на Иловайск./alterinformation