Отчетно-изборно събрание на Движение Русофили – Варна

На 19.02.2020г. в Клуба на Стопанския деятел – Варна се проведе отчетно-изборно събрание на НД „Русофили” – Варна. Председателят направи отчет за дейността на организацията за 2019г.

Сред главните събития за изминалата година бяха:

  1. Включване в националната кампания на НД „Русофили” в памет на Васил Левски „Свещичка за Апостола”.
  2. Честване годишнините от Априлското въстание и Руско-турската освободителна война.
  3. Провеждане на традиционния фестивал на руската поезия, песен и танц „Пусть всегда будет солнце”.
  4. Участие в провеждането на „Безсмъртният полк” в гр.Варна.

В края на 2019 г. НД „Русофили” бе подложено на натиск от страна на държавните органи, като се достигна до ареста на председателя на Движението – Николай Малинов. Заедно с него още няколко видни русофили, общественици, журналисти, философи и интелектуалци бяха обвинени в шпионаж. Общинската организация на НД „Русофили” – Варна незабавно излезе с позиция по темата, изказвайки своето дълбоко възмущение.

Още по-голямо бе възмущението на градската организация, свързано с неуместната декларация на външно министерство, която оспори исторически събития от Втората световна война, залагайки на карта и без това крехките ни добросъседски отношения с Руската Федерация.

Събранието гласува и декларация, осъждаща ксенофобията, нетолерантността и възраждането на фашистката идеология в Европа и България, както и провеждането на Луковмарш в София.

В края на форума с явно гласуване се избраха и ръководствата на Общинската и Областната организация на НД „Русофили”. Единодушно за председател на градската структура бе избрана Албена Шавел със зам.председател Симеон Кулиш, а за областната – Албена Шавел и Валентин Вълчев.

Симеон Кулиш– зам.председател на НД „Русофили“-Варна