Отправяваме своите молитви към Бог

„В този тежък момент, когато с прискърбие научаваме за инцидента в оръжейния завод в Горни Лом, взел свидни човешки жертви, от свое име и от името на клира и миряните на Българската православна църква изказвам най-искрени съболезнования на близките на загиналите при този трагичен инцидент“. С тези думи започва съболезнователното писмо, което отправи българският патриарх Неофит във връзка с трагичния инцидент в Горни Лом, информират от Светия Синод.

„Верни са думите Христови, че „кога страда един член, страдат с него всички членове“ (1Кор. 12:26), затова ние не можем да останем безпричастни към скръбта на нашите сънародници за неочаквано отишлите си от този свят техни близки – майки и бащи, синове и дъщери, съпрузи, колеги и приятели – и като изразяваме най-дълбоко съчувствие към тях, отправяме своите молитви към милостивия Бог да прости всички волни и неволни прегрешения на загиналите и да ги приеме в селенията на праведните. Просим Всеподателя Бога – „Отец на милосърдието и Бог на всяка утеха, Който ни утешава при всяка наша скръб“ (2 Кор. 1:3-4), да даде утеха на всички скърбящи!“, казва Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрооплит Неофит.

Патриархът призовава свещенослужителите на БПЦ и православните християни да отправят молитви за загиналите и да проявят на дело любовта към ближния, като окажат нужната поддръжка и помощ на засегнатите от трагедията.

Днес точно в 12 часа, в деня на национален траур, в столичния катедрален храм „Св. Неделя“ ще бъде отслужена заупокойна служба по време на която патриарх Неофит, Браницки епископ Григорий, викарний на Софийския митрополит, и свещенство ще отправят молитви за упокоение душите на загиналите при трагичния инцидент в Горни Лом.