Отново ожесточени сблъсъци в Донбас

Ожесточени сблъсъци отново разтърсват Донбас, предаде телевизия „Звезда“. Най-засегнато е селището Маринка, намиращо се непосредствено до Донецк.

За първи път след няколкомесечно прекратяване на огъня украинската армия не просто обстрелва позициите на опълченците. Използва се артилерия, реактивни системи за залпов огън, тежка техника и добре въоръжена пехота.

Пострадал е и самият Донецк. Градът се е събудил под звуците на артилерията още рано сутринта. Около 4.00 ч. местно време украинската армия е започнала пълномащабна военна операция по цялата граница на републиката. Военните обстрелват жилищните квартали в града от Маринка и Красногоровка.

„Русская весна“ съобщава, че снаряди се взривяват навсякъде в града. При обстрел на пазара в града са загинали няколко души. Заради проблеми с електричеството в мина Скочински близо хиляда миньора се оказали блокирани под земята.

Властите в ДНР са убедени: това настъпление на украинската армия е било планирано. Към линията на разграничаване по-рано военните са изпращали оръжие и артилерия.

В ДНР подчертават, че на 3 юни украинските военни са нарушили едновременно две точки от Минските споразумения – стреляли са по жилищни квартали, което е причина за гибелта на мирни жители, и са преместили линията на съприкосновение в посока на Донецк.

Сега жителите на града са принудени да се крият в мазетата и да стоят по-далече от прозорците.