Отнеха новородени близнаци от рускиня в Дания

Датските социални служби отнеха новородените деца на руска гражданка, без да дадат каквото и да било обяснение. Това написа на страницата си в Instagram упълномощеният при руския президент по правата на детето Павел Астахов.

„Социалните служби в Дания отнеха от руската гражданка Анжелика новородените близнаци Филип и Есмералда. Анджелика е родена и е учила в Русия, а в момента работи като педиатър в Копенхаген. Тя се обърна за помощ, тъй като двете й деца са били отнети без обяснение. Обещали й „да им намерят добро датско семейство“, пише още Астахов.

Упълномощеният по правата на детето съобщи също, че засега жената е успяла да се уговори за свиждане веднъж седмично с едно от децата, а срещи с близнаците едновременно са категорично забранени. „За съжаление, стана ясно, че Анжелика е била принудена да се откаже от руското си гражданство в полза на датското, макар и тя да се определя като православна рускиня. Този факт съществено затруднява официалните възможности да й бъде оказана помощ. Но тя трябва да се бори за децата си докрай“, написа Астахов в социалната мрежа.

По-рано той поиска от международните правозащитни организации да обърнат внимание на случващото се в Норвегия и Финландия, където има най-много случаи на отнемане на деца от семействата им. Астахов съобщи за 74 руски деца, отнети във Финландия и 55 в Норвегия, като настоя за проверка и образуване на наказателно производство за защита на децата.