Отмяната на национални празници в Украйна – поредната стъпка на Порошенко към разкол на народа

С отмяната на Деня на защитника на Отечеството на 23 февруари украинският президент направи поредната стъпка към разкола на украинския народ, счита председателят на комитета на Съвета на Федерациите по отбрана и сигурност Виктор Озьоров.

Порошенко обяви 14 октомври за официален национален празник – Ден на защитника на Украйна. По този начин той отмени указа на своя предшественик Леонид Кучма, според който в страната на 23 февруари, както и в Русия, се чества Деня на защитника на Отечеството.

„Чрез своя указ Порошенко обърка представите  за най-добрите представители на украинския народ, дали живота си в борбата срещу фашизма. Това е поредната стъпка към предателството на нацията и към разкол”, заяви Озьоров по време на заседание на Съвета на федерациите в сряда.

Тоя припомни, че на 14 октомври в Украйна винаги се е отбелязвал като Ден на украинското казачество, но всъщност радикалите използват този ден, за да празнуват създаването на Украинската бунтовническа армия, „тоест бандервоците”.

„Украинските власти, чрез войната срещу собствения народ, се опитват да изтрият от паметта на новите поколения неразривните духовни и исторически връзки между нашите народи”, убеден е сенаторът. Освен това, Порошенко „забравил”, че на 14 октомври се навършват 70 години от освобождаването на Запорожието – столицата на казачеството от немските окупатори, припомни още Озьоров.