Отмениха концерта на Cradle Of Filth в Новосибирск заради протест на православни активисти

Концертът на британската метъл група Cradle Of Filth, който трябваше да се проведе в Новосибирск в понеделник вечер, бе отменен. Това съобщи директорът на клуба, в който трябваше да бъде проведено мероприятието.

Той поясни, че концертът няма да се състои поради технически причини, като не уточни за какво точно става дума. На свой ред организаторът на събитието съобщи, че вместо концерт на 20 октомври ще се проведе творческа вечер с групата, по време на която музикантите ще се срещнат с фенове, ще отговарят на въпроси и ще се снимат с желаещите. Входът ще бъде свободен за тези, които вече са били закупили билети за концерта.

Полицейското присъствие за несъстоялия се концерт на метъл групата е било засилено.

„Координационният съвет за защита на обществената нравственост и традиционните семейни ценности” поиска от властите и правоохранителните органи да предприемат мерки, за да не бъде допуснато провеждането в Новосибирск на концерт на Cradle Of Filth. Според православните активисти, творчеството на групата пропагандира жестокост, насилие и сатанизъм, с което оскърбява чувствата на вярващите.

През май тази година православните активисти осуетиха провеждането на концерт на полската рок група Behemoth в Новосибирск.  На 29 юни пък бе отменен концертът на Мерилин Менсън, който пропагандира хомосуксуализъм.

Кметът на Новосибирск Анатолий Локот заяви тогава пред журналисти, че мероприятието не може да се състои, тъй като натоварването върху градските служби и органи на реда е прекалено голямо.