Отличиха български и сръбски филми на славянския форум „Златен витяз“

Руският филм „Две жени“ бе отличен с награда на XXIV Международен славянски кино форум „Златен витяз“, който се проведе в Севастопол, съобщи ТАСС.

„Това е особен, нов поглед на режисьора Вера Глаголева върху пиесата на Иван Тургенев „Месец на село“, една драматична история за любовта, благородството и жертвеността“, отбеляза президентът на форума „Златен витяз“ народният артист на Русия Николай Бурляев.

Лауреати във форума станаха и игралните филми „Изцеление“ на Иван Йович (Сърбия), „Българска рапсодия“ на Иван Ничев (България), детският филм „Частна пионерска -2“ на руския режисьор Александър Карпиловски, документалният „На края“ на Анна Шошова и анимацията „Лъжица за войника“ на беларуския режисьор Ирина Тарасова.

Кино форумът обедини около 200 филма, 170 от които влязоха в конкурсната програма – игрално, документално, детско, късометражно и анимационно кино.

„Златен витяз“ се провежда в рамките на Славянския форум на изкуствата от 2002 г. насам. Девизът му е „За нравствените и християнските идеали, за възвишението на душата на човека“. Форумът обединява театрален, литературен и музикален конкурс, както и изобразителни изкуства, кино и руско бойно изкуство.

„Златен витяз“ поставя за своя главна задача въвличането в единно движение на всички, които не желаят да се изгубят в безнравствения, бездуховен поток на глобалната масова „култура“, които искат да запазят своята идентичност и идентичността на своя народ. На тези, които искат да предадат на децата си културните традиции на предците си и високите нравствени идеали“, каза още президентът на форума Николай Бурляев.