Откриха подозрителен обект в зоната на издирване на самолета на ЕърЕйша

Индонезийски представители съобщиха, че един от самолетите, участващи в издирването на изчезналия от вчера самолет на авиокомпания ЕърЕйша, е забелязал предмети в зоната на издирването, предаде Асошиейтед прес. В зоната на издирване на самолета е забелязан и петролен разлив.

Авралийският самолет Орион е открил подозрителни обекти близо до остров Нангка на около 1120 километра от мястото, на което самолетът изгуби контакт със земята.

Засега не може да се твърди, че става дума за части от изчезналата машина, каза маршал Дви Путранто от военновъздушните сили на Джакарта.

Същевременно Сингапур предложи на Индонезия детектори на черните кутии на изчезналия самолет – оборудване, с което Индонезия не разполага.

Междувременно беше съобщено, че операцията по издирването на изчезналия самолет на малайзийската авиокомпания ЕърЕйша е подновена.

Издирването на машината с 162 души пътници и екипаж е съсредоточено основно в района на остров Белитунг, разположен на границата на Яванско и на Южнокитайско море. Ръководството на операцията е поверено на Индонезия, защото връзката с машината беше изгубена, когато тя се намираше в нейния сектор на въздушен контрол.

Метеорологичните условия в зоната на издирването обаче са неблагоприятни.

Същевременно жителите на Белитунг твърдят, че са чули звук, наподобяващ на взрив по времето, когато е била изгубена връзката с машината.

Основната версия засега на спасителните екипи е, че самолетът на ЕърЕйша е потънал.

По този повод ръководителят на Националната спасителна и издирвателна агенция Бамбанг Соелистио призна, че ведомството му не разполага с необходимото спасително оборудване, в това число и подводни апарати за издирване на самолета. Специална техника Индонезия може да получи от САЩ и Франция.

Индонезия е пратила в зоната на издирване 7 самолета, 4 кораба на военноморските сили и 6 други плавателни съда. В операцията участват и съседни на Индонезия страни като Малайзия, Сингапур.

Китай също предложи помощта си, посочва Франс прес. Южна Корея обяви, че в скоро време ще прати два самолета за издирване, допълва ТАСС.

Австралия обеща да окаже възможно най-добро съдействие в операцията, посочва ТАСС. Заедно със Сингапур тя изпрати кораби на мястото на трагедията, допълва Франс прес. Канада, Индия и САЩ също предложиха помощ.

Еърбъс А320-200 на нискобюджетната малайзийска компания ЕърЕйша със 162 души на борда изчезна в неделя след излитането си от град Сурабая в източната част на остров Ява. Последно екипажът е подал сигнал за лоши метеорологични условия.

Основният застраховател на изчезналата машина е германската компания Алианц, посочва Ройтерс.

Сега пред издирвателните екипи стои основната задача да намерят черните кутии. Те издават сигнали, когато са под водата но батериите на тези предаватели траят 30 дни, посочва ДПА. Предавателите могат да издават сигнали от дълбочина от 4200 метра, припомня още агенцията.

Източник: БТА