Откриха паметник на Чърчил, Рузвелт и Сталин в Ялта

Официално в Ялта на Кримския полуостров беше открит паметник на „голямата тройка“ от конференцията в Ялта през 1945 г. – Уинстън Чърчил, Франклин Д. Рузвелт и Йосиф Сталин, в близост до двореца Ливадия.

„Откриването на паметника – това е същевременно и още едно предупреждение за тези политици и за онези спекуланти с историята, които се опитват нагло и цинично да извратят историята на Втората световна война и следвоенното устройство на света“, каза председателят на  руската Държавна дума Сергей Наришкин при откриването на паметника, цитиран от ТАСС“.

По думите му, опитите за пренаписване на историята от онова време са „предателство спрямо паметта на милиони измъчвани в нацистките лагери, милионите, които загинаха за нашата свобода“.

Наришкин отбелязал, че скулптурната композиция възпроизвежда прочутата сцена на тримата световни лидери, която е хваната във фотография за историята в двореца Ливадия през 1945 г.

„Този паметник ще бъде понятен и разбираем както за ветераните, така и за младежите, както за руските граждани, така и за многобройните чуждестранни посетители на руския Крим“, подчертал шефът на Думата.

Ръководителят на Руското историческо дружество от своя страна изтъкнал, че антихитлеристката коалиция е била сформирана за борба с общия голям враг на цялото човечество и е обединила държави с различни политически системи. Именно съгласуваните решения на Сталин, Рузвелт и Чърчил преди 70 години в двореца Ливадия дават последните акорди на Втората световна война и е започнало изграждането на следвоенния свят, както и системата на световната сигурност и международните отношения, която по-късно става известна като „ялтенска“.