Откриха паметник на генерал Гурко

Паметник на генерал Йосиф Владимирович Гурко, дар от руското правителство, бе открит в Гурково за 40-годишнината на подбалканското градче.

Автор на бронзовия бюст, висок 1,30 м., е известният руски скулптор Владимир Потоцки. Стотици жители на общината, дипломати от руското посолството у нас, кметове от от Розовата долина, общественици присъстваха на офицалното откривена на монумента на площад „Съединение“ в в четвъртък вечерта.
„Няма нищо “ от по-хубаво от това да отдадеш живота си в името на свободата на братя-славяни, това е памет завинаги, заяви авторът на бюста Владимир Потоцки.

Кметът на Гурково Стоян Бонев припомни бляскавата военна кариера на генерал Гурко. Като командващ Предния отряд, в който влиза и Българското опълчение, а по-късно и командир на Западния отряд, той изминава победния марш на руската армия в Руско-турската война от Свищов до Сан Стефано.

Ген. Гурко влиза със своята свита на 14 юли 1877 г. и в тогавшното селище Хайнето в началото на старопланинския проход, чийто наследник е днешното Гурково. Новозагорският клуб „Традиция“ пресъздаде пред множеството този вълнуващ миг на кратката битка и посрлещането на освободителтелите.

/standartnews/