Откриха нов парк в Москва за юбилея на руската столица (СНИМКИ/ВИДЕО)

С посещение от президента Владимир Путин Москва откри иновативен парк с площ 13 хектара, който имитира характерни особености на руския ландшафт, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС. Откриването на парк Зарядие вчера беше част от тържествата в чест на празника на Москва, която отбелязва 870-ата си годишнина.

Новият парк е на около 200 м от Кремъл на брега на Москва река на мястото на разрушения хотел „Россия“ – построен през 60-те, някога най-големият хотел в света със своите около 3000 стаи.

В парка има зони с изкуствен микроклимат с растения, пресъздаващи природата на Русия – степи, тайга, гори и мочурища. Те се спускат като тераси от Варварка към Москва река.

Автор на проекта е международен консорциум начело с нюйоркското архитектурно бюро „Дилър Скофидио и Ренфо“ (Diller Scofidio + Renfo), което е нарекло концепцията си за парка „див урбанизъм“.

„Зарядие“ е първият парк, построен в границите на Булварное колцо в Москва през последните 200 години.

Путин разгледа макет на парка и археологически находки, намерени при разкопките по време на строителството. В кинотеатъра в парка показаха на президента столицата от птичи поглед. Путин беше впечатлен и усмихнат заяви: „Оттук дори мога да видя дома си отгоре!“.

В Москва откриха нов парк

В големия амфитеатър имаше концерт на оркестъра на Държавното училище за духова музика и известния музикант Игор Бутман пред публика от няколкостотин ученици, учители, доброволци и гидове, с които Путин разговаря. Мястото е предвидено за 16 000 зрители като основна площадка за културни събития на града – концерти, фестивали, представления. Редом има по-малък амфитеатър с 400 места.

В Москва откриха нов парк

Източник: Дарикнюз