Отказваме на САЩ да разполагат танкове у нас

Отказваме на САЩ да разполагат танкове у нас

Публикувано от:

Ако от американска страна поискат от нас да разположат на наша територия танкове и други бронирани превозни средства, на този етап отговорът ни е “не”. Това заяви пред БГНЕС началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов.

В сряда главнокомандващият сухопътните сили на САЩ в Европа генерал Бен Ходжес заяви, че в рамките на операция на НАТО 150 танка и бронирана техника на въоържените сили на САЩ ще бъдат разположени в няколко страни членки на НАТО в Източна Европа, сред които и България. От Министерството на отбраната отговориха, че подобно искане към момента не е постъпвало.

Няма никакво основание за създаването на паника за разполагане както на американска, така и на някакви други сили и средства на наша територия, поясни той. Не отговаря на истината информацията, че в България ще бъдат разположени част от 150 танка на американската армия, обясни вицеадмирал Николов.

Той казва още, че този въпрос не е обсъждан в рамките на НАТО. “Това е просто изявление на американски генерал, което не може да се приеме като официално изявление, свързано с нашата бъдеща политика”, подчерта вицеадмирал Николов.

В момента допусканията за такова искане не отговарят на това, което може да бъде. След като се обсъди въпросът тогава може да стане ясно, посочи началникът на отбраната.