Отговорът на ОПК на Русия на ПРО на САЩ в Европа

През тази седмица в ежедневен режим в Сочи руският президент Владимир Путин ще проведе серия срещи с представителите на отбранителното ведомство и главните конструктори на предприятията от отбранително-промишления комплекс, предаде ТАСС.

Тяхната цел е обсъждането на състоянието на отрасъла, изпълнението на държавната програма за отбрана, както и сверяването на плановете с реалния живот, с ученията, които са били проведени в последно време и провеждане на оценка на работата по укрепване на сигурността на страната.

Предходната серия от съвещания се проведе в средата на май тази година. По резултатите от тях бяха изготвени редица документи. В частност, прието бе решение за създаване на Въздушно-космическите сили, бяха коригирани плановете за преоборудване на войските със съвременно въоръжение и бе установена стабилната работа на отбранителните предприятия.

Есенната среща се провежда на фона на операцията на ВКС на РФ в Сирия. По думите на Путин, тази операция демонстрира, че боеготовността на руската армия е била успешно повишена.

Руският лидер подчерта, че създаването на съвременна армия, оборудване с най-новото въоръжение и военна техника, си остава един от приоритетите на военното строителство. Това не означава, че Русия смята да се впуска в надпревара във въоръжаването. „Ние просто трябва да наваксаме пропуснатото в периода 1990-2000 г., когато въоръжените сили и самите предприятия от ОПК бяха хронично недофинансирани“, заяви Путин.

В частност, руският президент отбеляза, че Русия ще развива ударните системи, способни да преодоляват всякакви комплекси за противоракетна отбрана. Той припомни, че САЩ и съюзниците им продължават строителството на глобална ПРО. „При това, нито нашите опасения, нито предложенията ни за сътрудничество се приемат под внимание“, констатира Путин, като подчерта, че истинската цел на ПРО на САЩ е да неутрализира ядрения потенциал на РФ.

Руският президент заяви също, че през последните три години предприятията от ОПК са създали и изпитали успешно редица съвременни системи оръжие, способни да решават бойни задачи в условията на ешалонирана система за ПРО.