Отговорът на Москва на санкциите на Запада

Правителството на РФ въведе пълна забрана на доставките на говеждо, свинско и пилешко месо, риба, кашкавал, мляко  и плодове и зеленчуци от Австралия, Канада, ЕС, САЩ, и Норвегия за срок от една година. Това заяви руският премиер Дмитрий Медведев, предаде ИТАР-ТАСС.

Въведените мерки са във връзка с решението на руския държавен глава да забрани вноса на хранителни продукти от страните, въвели санкции срещу Русия.

Руските санкции няма да засегнат детските храни и стоките, които хората сами ще купуват зад граница, подчерта Медведев.

„Ограниченията се въвеждат с днешна дата за срок от една година, но ако нашите партньори демонстрират конструктивен подход по въпроса за сътрудничеството, правителството на РФ е готово да преразгледа сроковете на действие на тези мерки“, поясни руският премиер.

Западът, за който Русия е голям пазар, сега неизбежно ще понесе загуби.

Американските производители и износители на пилешко месо разчитат на „скорошното възстановяване“ на нормалната търговия с Русия.

„Разчитаме на работата с американското правителство, за да решим дадения въпрос и да възстановим нормалните търговски отношение с РФ колкото се може по-скоро“, се казва в заявлението на Националния съвет на производителите на птиче месо и Съвета по износ на пилешко месо и яйца.

Русия е втория по големина пазар, заявяват още американските производители.

Датската информационна агенция Ritzaus Bureau отбелязва, че прекратяването или ограничаването на износа за Русия може да се отрази на селското стопанство на Дания и да доведе до загуби в доходите.

В Гърция се опасяват от сериозни проблеми заради забраната за износ в Русия на плодове и зеленчуци, пишат медиите. Вестник „Вима“ пише, че решението на Русия, „както се очаква, ще окаже непосредствено влияние на гръцката икономика, тъй като това ще доведе до спиране на износа за Русия на гръцки продукти“.

Решението на руските власти ще се отрази и крайно негативно на икономиката на Холандия, тъй като държавата е вторият най-голям в света износител на селскостопанска продукция и Русия е важен партньор за тях. „Не бива да се подценяват възможните последствия. Забраната ще окаже влияние не само върху продажбите, но и върху  цените на европейския пазар“, заявиха от холандското министерство.

Водещото белгийско издание Soir съобщава, че загубите поради руската забрана за Белгия могат да възлязат на стойност над половин милиард евро. Общият размер на износа на белгийски продукти, на първо място плодовете, в Русия за 2013 г. е 490 млн. евро.

Друго белгийско издание Laatste Nieuws отбелязва, че производителите на аграрна продукция в Белгия не могат да поискат компенсации от Еврокомисията. „През тази година имаме рекордна реколта, и ако Русия затвори пазарите си, то това ще се превърне в катастрофа за целия сектор“, съобщи по-рано директорът на Центъра по плодова индустрия във Вилония Оливие Варние.