Отварянето на гробницата на Александър III започна във вторник в Петербург

Отварянето на гробницата на Александър III започна във вторник в Санкт Петербург, но самите останки на императора няма да бъдат ексхумирани на същия ден, съобщи източник в работната група, занимаващ се с изследванията, предаде ТАСС.

През октомври Московският и на цяла Русия патриарх Кирил се обърна към правителството с молба да бъдат проведени сравнителни генетични изследвания на останките на Николай II и неговия баща – император Александър III. Според Руската православна църква положителните резултати от експертизата ще се превърнат в безспорно доказателство за автентичността на останките на Николай II и семейството му.

Решението за ексхумиране на тялото на Александър III е прието от църквата в рамките на работата на комисията по изследване на откритите през 2007 г. в Екатеринбург предполагаеми останки на престолонаследника Алексей и великата княгиня Мария. В края на септември бе извършена ексхумация на останките на Николай II и Александра Фьодоровна. Също така са били взети проби от кръвта по дрехата на император Александър II.

При анализа, както очакват историците, ще бъде направено окончателно заключение дали е била отваряна през съветските години гробницата на Александър III, която била най-богата и е имала най-много приноси. В хода на изследванията на надгробната плоча са били открити следи, които според реставраторите е възможно да са от ремонт, какъвто е бил провеждан два пъти през съветските години. По-рано от Музея на историята в Санкт Петербург разказаха пред ТАСС, че няма официално потвърждение за отварянето на гробницата на Александър III.

В РПЦ обаче допускат, че гробът на императора е отварян по-рано. В емигранските вестници от 1920-те г., издадени във Варшава, неведнъж се е появявала информация, че болшевиките са отваряли царските гробове, за да ги ограбят и да продадат скъпоценностите, намиращи се в тях. В тези съобщения се съдържа също така и информация, че останките на всички императори са били преместени от сребърни ковчези в дървени и след това изнесени от Исакиевски събор. Архивни документи, потвърждаващи това, към днешна дата не са открити.

През есента СК на РФ възобнови разследването на делото за смъртта на членовете на Руския императорски дом, образувано през 1993 г. във връзка с откриването на масовия гроб край Екатеринбург.

През 2000 г. РПЦ канонизира Николай Втори, съпругата му императрица Александра Фьодоровна, сина му– престолонаследника Алексей и дъщерите – великите княгини Олга, Татяна, Мария и Анастасия като светци, приели мъченическа смърт. Заключението за автентичността на останките на принц Алексей и княгиня Мария, открити през 2007 г. и все още не погребани, РПЦ поставя под съмнение. Руската православна църква ще участва в погребването на останките на децата на Николай II, ако те бъдат признати за автентични.