Отбелязване на 3 март в област Стара Загора

Русофилите от област Стара Загора отбелязаха Националния празник на България 3 март с активно участие в редица мероприятия. На 2 март се проведе изключително интересна среща-презентация за живота и дейността на Петър Алабин. Граф Алабин и неговата съпруга са инициатори за създаване на бойно знаме за братята-българи, които се борят за освобождение на страната си от петвековно турско робство. Така се ражда Самарското знаме, донесено в гр. Плоещ от граф Алабин и Ефим Кожевников – кмет на гр. Самара,  което на 18 май 1877 г. на тържествена церемония е връчено на командира на 3-а опълченска дружина – подп. Павел Калитин.

В срещата взеха участие ръководството и членовете на областните организации на Национално Движение „Русофили”, СНЦ „Руски клуб-Стара Загора”, Съюза на ветераните от войните на България, Дружество „Традиция”, историци от Регионалния исторически музей в гр. Стара Загора, много граждани. В град Раднево и гр. Шипка се състояха празнични концерти.

На 3 март представители на Движение Русофили се поклониха и поднесоха цветя на признателност към героите, паднали в кръвопролитните боеве с многохилядните турски орди на мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора”, на паметника на подп. Калитин, на руските войници и българските опълченци в гр.Копривщица. Беше направена възстановка на боевете за Стара Загора в с. Змеево. Десетки от нашите членове и симпатизанти се качиха на на Шипка /връх Св. Никола/, откъдето изпратиха силни въздействащи снимки на българи-патриоти, родолюбци, русофили!

Ирина Минева – председател на Обл. съвет на НД Русофили – област Стара Загора.