Отбелязваме 1150 години от покръстването

Днес се отбелязват 1150 години от покръстването на българския народ, осъществено от княз Борис I. По повод празника, с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит и по решение на Св. Синод, на територията на Варненска и Великопреславска епархия в периода 2-3 май ще се проведат тържествени чествания на юбилея. В празненствата ще вземат участие представители на всички поместни православни църкви: Константинополска Патриаршия, Александрийска Патриаршия, Антиохийска Патриаршия, Йерусалимска Патриаршия, Руска Патриаршия, Грузинска Патриаршия, Сръбска Патриаршия, Румънска Патриаршия. Кипърска православна църква, Еладска православна църква и т.н От името на Руската православна църква ще пристигне Негово Блаженство Киевски и на цяла Украйна митрополит Онуфрий с придружаваща го делегация. Той пристига в отговор на покана отправена към предстоятеля на Украинската православна църква – Московска патриаршия след посещението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит в Киев през 2013 г. по повод 1025-годишнината от Кръщението на Русия.

Днес от 9.30 ч. в Голямата базилика на гр. Плиска Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит в съслужение с митрополитите на БПЦ-БП и гости от всички поместни православни църкви ще отслужи Божествена св. Литургия. По време на празничното богослужение ще бъде огласено

В края на литургията ще стане награждаването с църковни ордени на премиера Бойко Борисов – Свети цар Борис – Покръстител, I степен; бившия премиер /2001-2005/ и бивш цар /1943-1944/ и Симеон Сакскобургготски – Св. Йоан Рилски, I степен и Емил Велинов, II степен.

Същия ден в гр. Варна от 19.00 ч. в Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ се организира празничен концерт посветен на годишнината.

На 3 май от 9.00 ч. в Катедрален храм-паметник „Успение Богородично“ в гр. Варна ще бъде отслужена Божествена св. Литургия от митрополитите на БПЦ-БП и гости от Поместните православни църкви. Светейшият патриарх Неофит ще вземе молитвено участие в литургията и ще произнесе слово.