ОССЕ: в Украйна масово екзекутират опълченци и мирни граждани

ОССЕ: в Украйна масово екзекутират опълченци и мирни граждани

Публикувано от:

Специалният представител на ОССЕ за борба с търговия на хора Мадина Джарбусинова заяви в ефир на украинска телевизия, че мисията разполага с потвърдена информация за намерени масови гробове с тела с изтръгнати органи. Тя подчерта, че ОССЕ ще вземе участие в разследването на случая, съобщи lifenews.

Напомняме, че наскоро група от международни наблюдатели на ОССЕ огледа намерените масови гробове и потвърдиха, че там са открити тела на мирни граждани. Преди това премиерът на ДНР Александър Захарченко съобщи, че някои от намерените тела са без вътрешни органи, някои са обезглавени.

По последни данни, са намерени нови масови гробове, а числото на телата вече е 300.

„Лично с очите си видях два масови гроба, където имаше тела с разпрани коремни кухини и гръдни клетки. Отдавна разполагаме с информация, че Националната гвардия на Украйна се занимава с изземане на вътрешни органи от тела на пленени опълченци и дори от собствените си убити войници”, съобщи тогава Захарченко.

В понеделник наблюдателите са посетили поредния масов гроб, открит в Донецка област, където преди това се локализирали украински военни формирования. Това се посочва в дневния отчет на мисията на ОССЕ в Украйна. Те са категорични, че киевските власти ще понесат отговорност за избиването на собствения си народ.

„След видяното тук мога да направя само един извод, че на териториите, които заемат военните групировки на киевските власти се осъществяват масови екзекуции на пленени опълченци. Тоест, прилагат се забранени методи за водене на война. Също така, те извършват извънсъдебна саморазправа с мирно население – масови убийства. Виновните еднозначно трябва да бъдат намерени и да бъдат наказани”, заяви един от наблюдателите Ейнарс Граудинш (латвийски политолог и експерт).

Съгласно международното право тези факти еднозначно се третират като военни престъпления. Подобни случаи са били фиксирани преди в Руанда, а също и в бивша Югославия. Експертът подчерта, че военните престъпления и геноцидът нямат срок на давност. На въпроса, дали разследването на случая в Донбас от международните организации ще бъде обективно, латвийският експерт отговори еднозначно: „Изхождайки от опита на Югославия, може да се каже, че разследването няма да бъде напълно обективно”. Въпреки това Граудинш е убеден, че САЩ няма да може да премълчава истината вечно.

„При заемане на принципиална позиция от страна на Русия в ООН, ще може да се постигне всестранно разследване на тези факти”, убеден е Ейнарс Граудинш.

Гробовете се намират край село Нижняя Кринка. Преди това, експертите са посетили два други – в близост до мина Комунар.

По данни на представителите на донецките власти, в масовите гробове са намерени общо 300 тела, сред които 160 на юноши и девойки с вързани ръце със следи от зверски мъчения по телата им.

Очевидци потвърдиха и други ужасяващи случаи за изнасилвания на 12-годишни момичета от украински нацгвардейци.

По-рано Следственият Комитет на Русия образува наказателно дело за геноцид на рускоезично население в югоизточна Украйна. Официалният представител на СК на РФ Владимир Маркин съобщи, че в периода на наказателната операция в Донбас са загинали над 2,500 мирни граждани.

[embedyt]http://www.youtube.com/watch?v=jvnKgZnvXcs[/embedyt]