ОССЕ: В Донбас може би настъпва повратен момент

Конфликтът в Украйна е в повратен момент с окуражаващи признаци на деескалация, но още е далеч от стабилизиране, заяви представителката на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) в Контактната група Хайди Талявини пред Съвета за сигурност на ООН, предаде АФП.

Талявини каза, че значителното намаляване на враждебните действия през последните дни, освобождаването на пленници и започването на изтегляне на тежките оръжия са окуражаващи признаци.

Още сме далеч обаче от пълно прилагане на мирните споразумения от Минск, допълни тя и подчерта, че има опасност от обратен ефект, ако и двата лагера не положат усилия. Междувременно представителят на военното министерство на самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР) Едуард Басурин обяви, че армията на ДНР е изтеглила от фронтовата линия 17 артилерийски групи. Те „строго изпълняват и дори преизпълняват поетите ангажименти по своевременното изтегляне на тежките оръжия“.

Басурин добави, че ДНР до момента няма документирани доказателства за изтеглянето на украинската тежка военна техника от разграничителната линия. По думите на Басурин украинските сили са обстреляли с миномети представители на Червения кръст и на ОССЕ по време на оглед на новия терминал на Донецкото международно летище. Той добави, че на летището били намерени образци от западно стрелково оръжие, които сега се изследвали от специалисти.

vesti.bg