Основна опора на Клинтън е работила за радикално ислямско списание

Хюма Абедин, ключова съветничка на Хилари Клинтън, в миналото е работила като редактор в издание за мюсюлмани, в което са се изразявали радикални възгледи. Такова твърдение се съдържа в статия, публикувана на сайта на американския вестник „Ню Йорк пост“, предаде БГНЕС.

„Главната помощничка на Хилари Клинтън в избирателната кампания в продължение на десетилетие е работила за радикално мюсюлманско издание, което се е обявявало против даване на права на жените и е обвинявало САЩ за извършването на терористичните актове от 11 септември“, се казва в публикацията на вестника. В същото време „Ню Йорк пост” отбелязва, че Абедин „в бъдеще може да оглави апарата на сътрудниците в Белия дом“, ако Клинтън спечели изборите за президент на САЩ.

Вестникът обяснява, че става въпрос за списание „Джърнъл ъф маслим майнорити афеърс” (Journal of Muslim Minority Affairs). „Ню Йорк пост” описва това издание като „саудитски пропаганден орган“. Според написаното, във вестника са излизали статии, в които се е изразявало мнение, че жените трябва да бъдат ограничени в своите права, и САЩ отчасти били провокирали терористичните атаки от 11 септември 2001 година с враждебната си политика спрямо мюсюлманските страни – например със санкции срещу Ирак.

Даден е пример с материал от 1996 година, в който се посочва, че самотните майки, работещите майки и гей двойките не трябва да се считат за пълноценни семейства. Освен това се посочва, че по-разкрепостеният начин на обличане от страна на жените „индиректно“ предизвиква сексуално насилие срещу тях. Както се посочва в статията на „Ню Йорк пост“, Абедин е работила като редактор във вестника повече от десет години. През коя година е започнала не се уточнява, но тя е приключила своя ангажимент през 2008 година. През 1996 г. майката на Абедин публикува статия, в която изразява дълбоко несъгласие с тогавашната позиция на Хилари Клинтън за необходимостта от защита на правата на жените. Несъгласието е относно поведението на Клинтън като налагане на „агресивна и феминистка политика“. Майката на помощничката на Клинтън – Абедин Салех – и досега остава главен редактор на изданието и неведнъж публикува свои материали, които са в противоречие с позицията на Вашингтон и лично на Клинтън. Още по-тревожен факт е, че през 1999 година Абедин Салех публикува книга, в която оправдава практиката на изрязване на гениталиите на жени, която се прилага с оправдание с шериата, но в книгата се твърди и, че „измислените от мъжете закони са поробили жените“.

Хюма Абедин е „най-отдавнашната от всички и явно най-вярната помощничка на Клинтън“. Тя стажува в Белия дом още от времето, когато Клинтън е първа дама на САЩ. Абедин работи с нея през годините, когато Клинтън е сенатор от Ню Йорк и след това държавен секретар на САЩ. В момента тя активно помага в президентската кампания на Хилари Клинтън.

Actualno.com