Освобождението на Търново оживя, Старата столица се пренесе в 1877 г.

Освобождението на Търново оживя, Старата столица се пренесе в 1877 г.

Публикувано от:

Стотици жители и гости на Велико Търново, заедно с кмета Даниел Панов и официалните лица се събраха в парк “Марно поле”. Пред монумента на генерал Йосиф Гурко, предвождал войските и българските опълченци, както и пред паметника “Майка България” те положиха цветя и венци в знак на признателност към героите. Последва едночасов концерт на талантливите артисти от професионален фолклорен ансамбъл “Искра”.

Image result for 140 години от освобождението на търново

Image result for 140 години от освобождението на търново

На площад “Цар Асен I” пред крепостта Царевец кметът на Старата българска столица Даниел Панов произнесе празнично слово. В обръщението си към хилядите жители и гости Панов припомни дългия път на търновци към Свободата, започнал още след злокобната 1393 г., когато Търновград пада под османска власт.

“Тук, в Търново, са първите опити тиранията да бъде отхвърлена, а българите отново да имат своя свободна и независима държава, своя независима православна църква! Въстание след въстание, бунт след бунт, завера след завера търновци водят велика борба за запазване на българщината, на българското, на православното християнство. На 7 юли 1877 г. общобългарската, общотърновска мечта се сбъдва. Столицата на Второто българско царство отново е свободна. Търново дава силен тласък, силно вдъхновение и воля на българския народ. Скоро България отхвърля чуждата власт. Поклон пред паметта на всички герои, жертвали се за свободата, борили се националното обединение, за независимостта на европейска България. Свободата не ни е дадена даром, нито е случайност. Нека бъдем горди българи и да следваме заветите на нашите предци”, каза в словото си Даниел Панов.

Освобождението на Търново оживя пред очите на стотици жители и гости на града. С атрактивни възстановки Старата столица се пренесе обратно в последната четвърт на XIX век. Историческите реконструкции бяха кулминация на празничната програма по случай 140-годишнината от Освобождението на старопрестолния град, настъпило на 7 юли 1877 г.
Освобождението на Търново
Голямо шествие по улица „Гурко” припомни за посрещането на войските и българските опълченци. Както в миналото, търновци радостно приветстваха освободителите, пременени с най-хубавите си носии и ризи с шевици.
Освобождението на Търново
Начело на шествието бяха реанактори, влезли в образите на генерал Гурко, казашките офицери на коне, българските опълченци и хайдути, войници, медицински сестри и др. Мнозина бяха желаещите да се снимат за спомен с героите от миналото.
Освобождението на Търново
Пред Музей „Възраждане и Учредително събрание” оживя превземането на Конака и последната престрелка пред някогашния турски затвор.
Освобождението на Търново
Освобождението на Търново
Българските опълченци отново изнесоха бойното знаме от времето на Априлското въстание.
Турският гарнизон призна своята капитулация пред българите и войските на генерал Гурко.
Освобождението на Търново
Освобождението на Търново
Около стария Конак отекнаха възгласите „Свобода”, „Да живей”, „Ура”. В сражението участваха 70 реанактори, облечени в автентични униформи и въоръжени с пушки, пищови, саби и ками от края на XIX век. След края му стартира първият от поредица специализирани екскурзоводски турове из музеите, свързани с историческите събития и епохата на Освобождението.
Освобождението на Търново
Облечен с мъжка носия, кметът на Велико Търново Даниел Панов поведе празичното хоро, редом с председателя на най-голямата парламентарна група и народен представител от Великотърновския регион Цветан Цветанов. С автентични одежди бяха също гостите от държавни институции, депутати и общински съветници, много жители и гости на града.
Организатори на възстановките за 140-годишнината от Освобождението на Търново са Община Велико Търново, Регионалният исторически музей в старопрестолния град и клуб „Традиция”.

http://www.newsjs.com/url.php?p=http://inews.bg/%D0%92%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%BE-%D0%A2%D1%8A%D1%80%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BE-%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BD%D1%83%D0%B2%D0%B0-140-%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B8-%D0%BE%D1%82-%D0%9E%D1%81%D0%B2%D0%BE%D0%B1%D0%BE%D0%B6%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%A1%D0%9D%D0%98%D0%9C%D0%9A%D0%98-_l.a_i.564607.html

https://dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/osvobozhdenieto-na-tyrnovo-ozhivia-starata-stolica-se-prenese-v-1877-g.-snimki-2035676

https://fakti.bg/bulgaria/247384-veliko-tarnovo-praznuva-140-godini-svoboda-snimki