Оригиналният документ за какво се договориха в Минск

Документът, подписан в Минск на преговорите за спиране на кръвопролитието в Източна Украйна, бе публикуван на официалния сайт на руския президент.

Ето какво съдържа документът, който се нарича 

Комплекс от мерки за изпълнение на Минските споразумения:

1. Незабавно и всеобхватно прекратяване на огъня в отделни райони на Донецка и Луганска област на Украйна и строгото му спазване, започвайки от 00 часа 00 минути (киевско време) на 15 февруари 2015 г.
2. Оттегляне на тежките въоръжения от двете страни на еднакво разстояние с цел създаването на зона за сигурност с ширина минимум 50 км помежду им за артилерийските системи с калибър над 100 мм, зона за сигурност с ширина 70 км за ракетните системи за залпов огън и ширина 140 км за такива системи от типа „Торнадо-С“, „Ураган“, „Смерч“ и тактическите ракетни системи „Точка“ („Точка У“)
– за украинските войски – от фактическата линия на контакт;
– за въоръжените формирования на отделни райони от Донецка и Луганска област на Украйна – от линията на контакт съгласно Минския меморандум от 19 септември 2014 г.
Оттеглянето на изброените тежки въоръжения трябва да започне не по-късно от втория ден след прекратяването на огъня и да завърши в течение на 14 дни.
За този процес ще съдейства ОССЕ с подкрепата на Тристранната контактна група3. Осигуряване на ефективен мониторинг и проверка на режима на прекратяване на огъня и оттегляне на тежкото въоръжение от страна на ОССЕ от първия ден на оттеглянето с употребата на всички необходими технически средства, включително спътници, безпилотни летателни устройства, радиолокационни системи и др.4. В първия ден на оттегляне започва диалог за това как да се проведат местни избори в съответствие с украинското законодателство и закона на Украйна „За временния ред на местно самоуправление в отделни райони на Донецка и Луганска област“, както и за бъдещия режим на тези райони на основание споменатия закон.

Незабавно, но не по-късно от 30 дни след подписването на този документ, да се приеме постановление на Върховната рада на Украйна (парламентът в Киев – бел. ред.) с указване на територията, върху която ще действа особеният режим в съответствие с украинското законодателство и закона на Украйна „За временния ред на местно самоуправление в отделни райони на Донецка и Луганска област“ и на основание на линията, установена в Минския меморандум от 19 септември 2014 г.

5. Да се осигури помилване и амнистия чрез закон, забраняващ преследването и наказването на лица във връзка със събитията, случили се в отделни райони на Донецка и Луганска област на Украйна.

6. Да се осигури освобождаването и размяната на всички заложници и незаконно задържани лица по принципа „всички срещу всички“. Този процес трябва да приключи не по-късно от 5 дни след оттеглянето.

7. Да се осигури безопасен достъп, доставка, съхраняване и разпределяне на хуманитарна помощ на нуждаещите се на основата на международен механизъм.

8. Определяне на начина, по който напълно ще бъдат възстановени социално-икономическите връзки, включително превеждането на социални помощи, изплащането на пенсии и други (постъпления и доходи, своевременно изплащане на комуналните разходи, възстановяване на данъчното облагане в рамките на правното поле на Украйна).
За тези цели Украйна ще възстанови управляването на сегмента от банковата си система в районите на конфликта и е възможно създаването на международен механизъм за облекчаване на такива преводи.
9. Възстановяване на пълния контрол върху държавната граница от страна на правителството на Украйна в цялата зона на конфликта, което трябва да започне от първия ден след местните избори и да завърши след всеобхватното политическо уреждане (местни избори в отделни райони на Донецка и Луганска област на основа закона на Украйна и конституционна реформа) до края на 2015 г. при изпълнение на точка 11 – консултации и съгласувано с представители на отделни райони на Донецка и Луганска област в рамките на Тристранната контактна група.
10. Извеждане на всички чуждестранни формирования, военна техника и наемници от територията на Украйна под наблюдението на ОССЕ. Разоръжаване на всички незаконни групировки.
11. Провеждане на конституционна реформа в Украйна с влизане в сила до края на 2015 г. на нова конституция, предполагаща като ключов елемент децентрализацията (с отчитане особеностите на отделни райони на Донецка и Луганска област, съгласувани с представителите на тези райони), а също приемане на постоянно законодателство за особения статут на отделни райони на Донецка и Луганска област в съответствие с мерките, споменати под линия, до края на 2015 г. (виж по-долу)
12. На основата на закона на Украйна „За временния ред на местно самоуправление в отделни райони на Донецка и Луганска област“ въпросите, засягащи местните избори, ще се обсъждат и съгласуват с представители на отделни райони на  Донецка и Луганска област в рамките на Тристранната контактна група. Изборите ще бъдат проведени при спазване на съответните стандарти на ОССЕ и при мониторинг от страна на Бюрото по демократичните институти и правата на човека към ОССЕ.
13. Засилване дейността на Тристранната контактна група, включително със създаването на работни групи по изпълнение на съответните аспекти от Минските споразумения. Те ще отразяват състава на Тристранната контактна група.

Бележка:
Тези мерки са в съответствие със закона „За временния ред на местно самоуправление в отделни райони на Донецка и Луганска област“ и включват следното:
– освобождаване от наказания, преследване и дискриминация на лицата, свързани със събитията, случили се в отделни райони на Донецка и Луганска област;
– право на езиково самоопределение;
– участие на органите на местно самоуправление при назначаване ръководителите на прокуратурата и съдилищата в отделни райони на Донецка и Луганска област;
– възможност за централните органи на изпълнителната власт да сключват със съответните органи на местно самоуправление споразумения относно икономическото, общественото и културното развитие на отделни райони на Донецка и Луганска област;
– държавата оказва подкрепа на обществено-икономическото развитие на отделни райони на Донецка и Луганска област;
– съдействие от страна на централните органи на властта за трансграничното сътрудничество в отделни райони на Донецка и Луганска област с региони от Руската федерация;
– създаване на отряди на народната милиция по решение на местните съвети с цел поддържане на обществения ред в отделни райони на Донецка и Луганска област;
– не могат да бъдат прекратявани предсрочно пълномощията на депутатите от местните съвети и длъжностни лица, избрани на предсрочни избори, назначени от Върховната рада на Украйна с този закон.

Документът  е подписан от Тристранната контактна група :

Хайди Талявини, специален пратеник на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа

Вторият президент на Украйна Леонид Кучма

Посланикът на Русия в Украйна Михаил Зурабов

Александър Захарченко

        Игор Плотницки

 

След почти 17 часа разговори в различни формати лидерите на Германия, Русия, Франция и Украйна не подписаха нищо, а само устно потвърдиха, че стоят зад Минските споразумения от септември 2014 г.