Орешарски: Няма да има евентуални санкции срещу Русия

България няма да наложи вето на евентуални санкции срещу Русия. Това стана ясно от думите на министър-председателя Пламен Орешарски.

Ветото не е инструмент в диалога между лидерите на ЕС. Европейският съвет работи на консенсусен принцип и се дискутират различни въпроси, така че всички страни-членки в някаква степен  да са удовлетворени от крайните решения, обясни премиерът.

„Не“ на вето, отсече премиерът, ден, след като КСНС при държавния глава затвърди, че България не признава референдума в Крим и ще е част от една обща европейска позиция по отношение на размирна Украйна. И днес министър-председателят определи позицията на КСНС за размирна Украйна като значително балансирана.

Пламен Орешарски обясни, че въпросът за Украйна се дискутира така, че всички страни-членки да са удовлетворени от крайните решения.

Пламен Орешарски днес се срещна с представители на бизнеса – членове на Българо-руската търговско-промишлена палата. В рамките на срещата премиерът чу доста опасения от страна на българския бизнес, който контактува с руския: за това дали няма да бъде провален туристическият сезон предвид ситуацията с руските граждани.Тревогите на тур операторите са свързани с 50% спад на записаните руски туристи за сезон лято 2014 в сравнение със същия период през 2013 г. Според премиера Пламен Орешарски на този етап не може да се говори за загуби, а само опасения от такива.

Важният въпрос към българският премиер  беше:Какви мерки може да предложи българското правителството за отрицателното салдо между  двете   страни?

На въпрос за „Южен поток“ и замразен ли е този проект, той отговори, че по „Южен поток“ се работи на техническо ниво и че толкова голям проект изисква много преговори, така че все още се работи по него.

Беше поставен въпроса  за увеличаване на транспортните връзки между двете държави. В момента се движат два ферибота Бургас–Кавказ. Беше отправена препоръка за изграждане на Ro-Ro линии с цел облекчаване на автомобилния транспорт и избягване преминаването през Украйна.

Чуха  се и критики от страна на бизнеса, че различните институции в България отправят различни сигнали по отношение на българската позиция, но по думите на премиера след вчерашния Консултативен съвет по национална сигурност институциите са консолидирани и говорят в един тон.

По-рано днес в дневника си във Фейсбук премиерът анонсира: „Днес ще се срещна с представители на бизнеса, които са част от Българо-руската търговско-промишлена палата. Искам да чуя директно от хората, които се занимават с бизнес и развиват търговски отношения с Русия, каква е тяхната позиция за действията ни относно случващото се между Украйна, Русия и ЕС и какво е конкретното изражение върху бизнеса и какво може да направим, за да имаме успех.“

error: Съдържанието ни е авторско!