Опълченци разгромиха колона от украинска военна техника край Луганск

Опълченци разгромиха колона от украинска военна техника край Луганск

Публикувано от:

Опълченци разгромиха колона от украинска военна техника край Луганск, съобщи РИА Новости, позовавайки се на съобщение от пресслужбата на самопровъзгласилата се Луганска народна република. В съобщението се отбелязва също, че опълченците действат „отделно от властите на републиката”.

Сблъсъкът между опълченците и украинските военни е станал в района на граничното село Меловое. В резултат от боя са били запалени два танка на украинската армия и са превзети няколко единици бронетехника. От пресслужбата на ЛНР не се съобщава за загинали или ранени.

Украинският президент Петро Порошенко в разговор с американския вицепрезидент Джо Байдън вече заяви, че на изток в страната вече са фиксирани десетки нарушения на режима за временно примирие. В частност, Порошенко говори за обстрел на позициите на украинските военни. Руският президент Владимир Путин, на свой ред също отбеляза, че бойните действия в Украйна не прекратяват, като спомена „достатъчно активната работа на артилерията” от украинска страна в нощта срещу 22 юни. Руският държавен глава заяви в телефонни разговори с германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд, че мирните инициативи на Порошенко трябва да бъдат подкрепени с „реално прекратяване на огъня” и „незабавно начало на преговорите между киевските власти и представителите на протестните региони”.

Властите в самопровъзгласилата се Донецка народна република вече заявиха, че не приемат „примирието, едностранно обявено от украинските военни, без каквото и да било съгласуване с опълченците”. Това се казва в обръщението на командващия опълчението Игор Стрелков.