Опълченци разгромиха колона от украинска военна техника край Луганск

Опълченци разгромиха колона от украинска военна техника край Луганск, съобщи РИА Новости, позовавайки се на съобщение от пресслужбата на самопровъзгласилата се Луганска народна република. В съобщението се отбелязва също, че опълченците действат „отделно от властите на републиката”.

Сблъсъкът между опълченците и украинските военни е станал в района на граничното село Меловое. В резултат от боя са били запалени два танка на украинската армия и са превзети няколко единици бронетехника. От пресслужбата на ЛНР не се съобщава за загинали или ранени.

Украинският президент Петро Порошенко в разговор с американския вицепрезидент Джо Байдън вече заяви, че на изток в страната вече са фиксирани десетки нарушения на режима за временно примирие. В частност, Порошенко говори за обстрел на позициите на украинските военни. Руският президент Владимир Путин, на свой ред също отбеляза, че бойните действия в Украйна не прекратяват, като спомена „достатъчно активната работа на артилерията” от украинска страна в нощта срещу 22 юни. Руският държавен глава заяви в телефонни разговори с германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд, че мирните инициативи на Порошенко трябва да бъдат подкрепени с „реално прекратяване на огъня” и „незабавно начало на преговорите между киевските власти и представителите на протестните региони”.

Властите в самопровъзгласилата се Донецка народна република вече заявиха, че не приемат „примирието, едностранно обявено от украинските военни, без каквото и да било съгласуване с опълченците”. Това се казва в обръщението на командващия опълчението Игор Стрелков.