Опълченци от ЛНР задържаха шведски снайперист

На 22 юли опълченците от Луганска народна република (ЛНР) задържаха шведски гражданин, който впоследствие се оказа не турист, изучаващ забележителностите на древните земи, а наемник, участващ в силовата операция на страната на украинската Национална гвардия. Това съобщи руската телевизия „Звезда“.

Получи се забавно съвпадение: Фаусто Билославо от италианското издание „Ил Джурнале“ направи репортаж от тренировъчната база на батальона „Азов“, в който се подвизава този шведски „герой“. Той не крие името си – Микаел Скилт. Не се срамува и от професията си – снайперист. Шведът открито представя нацистките си виждания и разказва, че в батальона „Азов“ той не е единственият чужденец. Още повече, според него, в подразделението работи специален човек, чиято дейност се състои във вербуването на граждани от други държави.

Днес руското външно министерство поиска от властите в Швеция, Финландия, Балтийските страни и Франция да проведат разследване за участието  на техни граждани във военните действия срещу жителите на Югоизточна Украйна.