Опълченците установиха контрол над Дебалцево и предлагат на Киев да прекрати войната в Донбас

Опълченците призовават украинските власти незабавно и изцяло да прекратят огъня и да съблюдават спазването на минските договорености, заяви заместник-командващият въоръжените сили на ДНР Едуард Басурин.

„Сега мирът е близо и ние искаме той да настъпи. Ние изискваме строго съблюдаване на минските договорености“, каза Басурин пред журналисти.

Опълченците предлагат на останалите в „дебалцевския котел“ украински военни да отстъпят и да се предадат мирно. „Ние сме готови да пропуснем всички на територията на Украйна поради хуманни съображения. Призоваваме киевските власти към отговорност, съблюдаване на минските договорености и към незабавно прекратяване на огъня. Ние от своя страна сме готови към безусловното изпълнение на минските договорености, ние чакаме мира“, каза Басурин.

По неговите думи, режимът на прекратяване на огъня в Донбас като цяло се съблюдава, но „постоянно се регистрират нарушения от страна на Украйна“. „През изминалото денонощие украинската армия откри огън с различно оръжие по позициите на ДНР 10 пъти“, подчерта той.

Дебалцево изцяло премина под контрола на подразделенията на ДНР, заяви Басурин пред журналисти.

„Дебалцево изцяло премина под контрола на нашите подразделения. Разпръснатите групи на противника още действат в южната част на града и се опитват да оказват съпротива. Неутрализацията им е само въпрос на време“, каза още заместник-командващият щаба на опълчението на ДНР.

Над град Дебалцево в момента е издигнато знамето на Новорусия. Лидерът на ДНР Александър Захарченко назначи кмет на Дебалцево.

„Скоро ще бъде утвърден списък от мероприятия за възстановяване на инфраструктурата на Дебалцево“, съобщават от администрацията на ДНР.

Опълченците от самопровъзгласилата се Донецка народна република оттеглиха  на практика почти цялото тежко въоръжение от спокойните участъци на фронта, заявиха още от министерството на отбраната на републиката.

По-рано военното ведомство съобщи, че опълченците ще върнат въоръжението на позициите си, ако установят, че украинските военни увеличават военната си сила.

„На местата, където бойните действия са били най-малко активни, тежкото въоръжение на армията на ДНР вече е изтеглено на практика изцяло“, поясняват от министерството на отбраната на ДНР.