Опълченците успешно отбиват атаките на украинските части

Миналата нощ Макеевка и няколко района на Донецк отново бяха подложени на мощен артилерийски обстрел от страна на украинската армия, предаде RT.

В резултат на обстрела, няколко жилищни сгради са напълно разрушени. В Макеевка под обстрел бе подложена жп гарата на града. Голяма част от местното население са прекарали нощта в мазетата и бомбоубежищата.

Едно училище е напълно разрушено от пожара, възпламенило се от взривените снаряди.

Елизавета Глинка, популярна като Доктор Лиза планира да замине за Донецк, за да участва в евакуацията на 5 деца с тежка хронична чернодробна недостатъчност. Тези малки пациенти се нуждаят от ежедневна трикратна процедура за прочистване на кръвта с апарат за хемодиализа.

Украинската армия така и не успя да вземе под контрол град Иловайск, който се намира на 35 километра от Донецк. По данни на опълченците, украинските бойци са загубили в това тежко сражение около 80 души и 40 единици тежка бойна техника.

Според информацията на местни жители, украинската армия отново използвала забранено оръжие – запалителни бомби с бял фосфор.

От щаба на опълчението на Донбас съобщиха, че посредством активните настъпателни действия от страна на опълчението е освободен Нижняя Кринка, който е разположен между Горловка и Донецк. По този начин, опълченците са провалили плановете на правителствените войски да отрежат Горловка от донецко-макеевска агломерация и да затворят Горловка в обкръжение.

Опълченците засега успяват да задържат позиции си във всички тези градове.

За 9 загинали са съобщили роднините на военнослужещи от 28-ма механизирана бригада, която се базира в Одеска област. По думите на майките и съпругите на военните, бойците в момента се намират в Донбас без никаква поддръжка и подкрепление от украинската армия. Групата от 28-ма бригада е трябвало да бъде изведена на 18 август от зоната на военни действия и преместена в Широкий Лан (Николаевска област) за прегрупиране, но това така и не е станало. Според налична информация, подразделенията на бригадата продължават да взимат участие в бойните действия в района на най-горещата точка през последните седмици – Саур Могила.

Премиерът на Донецка народна република Александър Захарченко заяви, че ДНР винаги е отворена за преговори с Киев, но при равни условия и след като бъде призната независимостта на Новорусия.