Опълченците: Украинската армия премина в активно настъпление

Ситуацията в Донецк сериозно се изостря. Само през последното денонощие са регистрирани 26 въоръжени сблъсъка. Жилищните квартали и предградията на Донецк отново са подложени на обстрели. Съобщава се за 6-ма пострадали. По данните на опълченците, на 6 ноември украинските военни са преминали към активно настъпление, предаде «РИА Новости».

По думите на командирите на опълчението, целта на киевските военни е да обкръжат Донецк.

Вице-премиерът на ДНР Андрей Пургин заяви, че режимът за прекратяване на огъня не се спазва на 75% от линията на съприкосновение. Към това той добави: «В момента воюват там, където досега не са воювали», отбеляза Пургин.

Пургин подчерта, че «през последните часове вървят пълномащабни боеве, като украинските военни са в активно настъпление към столицата на Донбас. Военните сблъсъци между опълченците и украинските части е в пълен мащаб по цялата линия на съприкосновение. Силите на ДНР се отбраняват както могат, но засега е крайно трудно да удържат фронта под натиска на Националната гвардия на Украйна».

«Украинските бойци водят директна стрелба по жилищни квартали, в резултат на което в града има много ранени хора. Важни граждански обекти са подложени на обстрели, разрушени са много къщи, сградата на търговско-промишлената палата, а също детска градина и институт. Ожесточени боеве вървят по цялата югоизточна част на периферията на Донецк», съобщи вице-премиерът на ДНР.

Според опълченците, украинските военни са възобновили действията си веднага, след като си заминали от Донецк международните наблюдатели, присъствали там по-рано на изборите на 2 ноември.

В град Ясиноватая, който е на 10 км. от Донецк, цяла колона украински танкове направила опит да пробие отбраната и да влезе в града, има много жертви. По-късно вечерта на 6 ноември опълченците все пак са отблъснали противника. Същевременно, киевските войски продължават да пристигат от Славянск и Краматорск с тежка военна техника към града.

По-рано очевидци в Славянск съобщили, че 2 големи колони бронетехника са преминали в посока на Донецк. Колоните се състояли от десетки БМП, БТР, камиони с пехота и боеприпаси.

Куйбишевския район на Донецк е под артилерийски обстрел. Снаряди ударили подстанция, две котелни са обезточени, в резултат на което 50 къщи са останали без отопление.

Опълченец с позивна «Лодка» съобщи, че страшните боеве не са спирали дълго време в Ясиноватая: «Тук в Ясиноватая просто е Ад. Влезе колона от танкове и околностите на града са подложени на мощен обстрел. Украинските части водят директен огън. Въпреки всичко, хората в града запазват спокойствие. В момента върви тежко сражение. В резултат на украинската атака един снаряд се взриви до Железопътен институт, където се провеждаха лекции. В резултат на взрива са загинали двама железничари, а 7 души са ранени, 6 от тях са хоспитализирани».

«Боят приключи, украинските нацисти не успяха да влязат в града. Цялата бронетехника на противника е изгоряла заедно с личния състав. Опълчението очаква нова вълна на атака от страна на правителствените сили. На този етап в града няма присъствие на украински военни», съобщи друг опълченец по-рано днес.

В Луганска област украински части подложили на обстрел с установки за залпов огън «Град» село Стаханов. Също така има ранени мирни жители в Зимогорие, Смело и Фрунзе.

И днес в различни райони на Донецка област продължават атаките на украинските сили.

Напомняме, че в Донецка народна република продължава 2-дневен траур в памет на загиналите тийнейджъри в Донецк. Двама от четиримата ранени непълнолетни все още се намират в реанимацията, като тяхното състояние все още е тежко.

Не само Москва настоява за пълно разследване на трагедията, но и цялата международна общност.