Опълченците спазват примирието

Опълченците в ДНР и ЛНР продължават оттеглянето на тежкото въоръжение от линията на съприкосновение съгласно споразуменията, постигнати в Минск. Това заяви заместник-председателят на Народния съвет на ЛНР Владислав Дейнего.

„Ние оттегляме въоръжението“, каза Дейенго пред РИА Новости.

Той отказа да коментира изявлението на представителя на пресцентъра на украинската спецоперация в Донбас Анатолий Стелмах, който заяви, че украинската армия ще започне оттеглянето на тежкото въоръжение само след пълното прекратяване на огъня.

От своя страна Дейнего заяви, че режимът на прекратяване на огъня в Донбас се съблюдава.

„На практика в момента е тишина, няма нарушения. Само от време на време се раздават изстрели от стрелково оръжие и единични минометни залпове“, каза Дейнего.

В Киев твърдят, че украинските следователи през последните два дни са открили в Дебалцево 159 тела на украински военни, изоставени от бягащите войници.

След така нареченото „изтегляне на войските“ от дебалцевския котел, повечето от тях избягаха в Артьомовск, при което в града избухна вълна от грабежи, нападения и нарушения с използването на автоматично оръжие. Под обстрел попадна и градската болница.

Пияните окупанти през нощта срещу събота се возили из центъра на града с танк.

За времето на „пребиваването“ им в Артьомовск са регистрирани над десет изнасилвания, както и убийство на двама мирни жители – мъже на средна възраст. Офицерите са задържали убийците.

Заради набезите и кражбите на украинските войници магазините в града работят до 18 ч. Шофьорите на таксите също са притеснени и се страхуват да качват в автомобилите си клиенти.

Вечер по улиците на града е пусто.

По данни на опълченците, само в дебалцевския котел са загинали около три хиляди украински военни, а за месец Киев е загубил до 10 хил. войници.