Опълченците се опитват да предотвратят обкръжаването на Донецк

Украинските военни се опитват да обградят Донецк от всички страни, като атакуват града от север и юг. Под обстрел са градовете Иловайск и Красни Луч.

Град Иловайск се намира на 35 км източно от Донецк. Там Националната гвардия се опитва да разгърне атаката си в областния център от страната на Амвросиевка, където са съсредоточени основните й сили.

„Тук, в хода на ожесточените боеве, опълченците успяха да освободят Грабское и да обградят подразделенията на противника в с. Фьодоровка и Зельоное. Унищожени са около 10 танка, 4 единици лека бронетехника и установка „Град” на противника. Въпреки това, силите на опълчението продължават да бъдат ограничени”, съобщават от щаба на ДНР.

Град Красни Луч в Луганска област е на 120 км от Донецк. Украинската армия се опитва да укрепи позициите си в града, за да може по този начин да прекъсне комуникациите между Донецка и Луганска области, както и връзката с Русия. Преди няколко дни военните нахлули в Красни Луч и съседния гр. Миусинск, но не успели да се установят там. В момента в покрайнините на тези градове се водят боеве. „Вчера бяха обезвредени два танка в Миусинск. Днес в града няма сили на Националната гвардия. Боеве се водят в района на Новопавловка, в югоизточната част на Красни Луч”, съобщават от ДНР.

„Противникът продължава да контролира основните пътища, като оставя групировките на ДНР в оперативно обкръжение”, констатират в щаба на опълчението.

Точни данни за загубите и от двете страни до момента не се съобщават.

Между градовете Красни Луч и Антрацит бяха обградени подразделенията на 30-та и 95-та бригада на украинската армия.

В момента, тези части, останали без връзка с останалите сили на украинската армия, са подложени на постоянен обстрел от страна на опълченците. Те изпитват и затруднения с провизиите, тъй като са на привършване. Украинските военни отказват предложенията на опълченците да се предадат в замяна на гаранции за сигурност.

Представителите на силовите структури на Украйна и опълченците от ДНР си размениха военнопленници. Срещата се състоя в източната част на Донецка област между градовете Торез и Саур-Могила. По данни на щаба на ДНР, украинската армия е предала седем военнопленници, а опълченците са върнали четирима украински военни, сред които и един офицер.