Опълченците пуснали 150 украински военни да излязат от обкръжение

В знак на добра воля опълченците на Луганска народна република организирали «зелен коридор», в резултат на което от обкръжението на с. Смелое са излезли 150 украински военнослужещи. Повечето от освободените украинци, са бойци от доброволческия батальон «Айдар», известен с лоша слава сред мирното население и опълчението на републиката, предаде РИА Новости.

Няколко седмици бойците от украинските формирования се намирали в обкръжение в района на село Смелое (на северозапад от Луганск). Те почти останали без храна, вода, топли дрехи, боеприпаси, в следствие на което някои от тях получили тежки простудни заболявания и се нуждаели от спешна медицинска помощ.

По думите на опълченците, те вече няколко пъти предлагали на украинските военни да използват «зелен коридор», за да излязат  доброволно от обкръжението, само при едно условия – да предадат оръжието си, но те от своя страна отказвали. Също така, една от причините за отказа им, е непредвидената реакция на техните командири и бойци.

В понеделник, около 22:00 ч(мскв. вр), обкръжените военни все-пак взели решение да използват «зеления коридор» и да напуснат позицията.